Недим Гюрсел ще ни представи "Мехмед Завоевателя"

Срещата с турския писател у нас е на 26 април
19 апр 2017 09:23, Петя Славова
40
Недим Гюрсел ще ни представи "Мехмед Завоевателя"
Снимка: Колибри

С турския писател Недим Гюрсел може да се срещнем на 26 април. Тогава видният общественик и интелектуалец, който се възпротиви срещу религиозния фанатизъм и намесата на армията в политиката на Турция ще гостува у нас.

Авторът ще представи книгата си "Мехмед Завоевателя", преведена у нас от Розия Самуилова. Това не е ординерен исторически роман. За да се отдаде на книгата си, авторът се уединява в една стара вила край Босфора, където в живота му внезапно нахлува млада жена, укриваща се от преследванията след военния преврат през 1980 година.

Втората сюжетна линия ни връща към грандиозната епопея около превземането на Константинопол от Мехмед Завоевателя. През 1453 г., след дълга и кръвопролитна схватка между османци и византийци, Мехмед II завладява този митичен град, където от векове се кръстосват пътищата и където Азия и Европа, Изтокът и Западът, мюсюлмани и християни влизат в стълкновение. Епичен и същевременно лиричен, романът на Недим Гюрсел е най-прекрасното и вдъхновено запознанство с днешна и вчерашна Турция и най-вече с Истанбул, кръстопът на цивилизации и култури.

 Знаково име в турската литература, Недим Гюрсел от години живее в Париж, преподава в Сорбоната, носител е на многобройни европейски литературни отличия, на наградата на френския ПЕН-клуб, на Международната литературна награда за балкански писатели "Балканика", кавалер е на френския Орден на изкуствата и литературата, а една от последните му книги – "Рисуван свят" – е обявена за най-добър чуждестранен роман във Франция.

Произведенията на Недим Гюрсел са преведени на френски език и издадени в много страни по света. Две от по-ранните му книги, "Дъщерите на Аллах"  и "Едно тъй дълго лято в Истанбул", са цензурирани от военния режим в Турция. Създаден в духа на постмодернизма, "Мехмед Завоевателя" се радва на десетки преиздания от 1995 г. до днес.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
5
 
7
 
! Отговори
до 19 преди 7 години
хубаво е да знаеш заради кой велик султан пишат българи в този форум.щото ако не е била философията на ФАТИХ СУЛТАН МЕХМЕД.не жив българин изобщо светът нямаше да знае нищо зо това .племе.освен това прабългарите са братовчеди на МЕХМЕД ЗАВОЕВАТЕЛЯ....А ЗА БАЙ ТОШО ДО ТИ кажа .порови се 1989 година бившият президент на ТУРЦИЯ след колко часа щял да пие кафе в софия и ще го разбереш по добре защо възродителният ви процес останал недовършен.ка.*** долен!
24
2
 
5
 
! Отговори
До 25 преди 7 години
В цяла Европа и северна Америка има цели факултети и катедри по османистика. Дори и в СУ(ако изобщо знаеш какво е това) има такава.
23
2
 
3
 
! Отговори
До 27 преди 7 години
Тя историята се пише с дела, не с букви. С какви букви ще я опишеш няма никакво значение.
22
3
 
1
 
! Отговори
До 23 преди 7 години
Имаме и неграмотни *** - за българския народ те са срам и позор!, които невежи дори не са прочели нито ред от романа "Под игото" на един велик българин Иван Вазов, признат от турската днешна писателска гилдия и световната писателска общност! Независимо, че пишат на българската азбука тези кириакстефчовци сквернят словото!
21
3
 
8
 
! Отговори
До 23 преди 7 години
Имаме и писменост - кирилица: Аз, Буки, Веди и пр., създадена и разпространена от българи, такава каквато Турция никога не е могла да създаде, за да напише своя "велика история"!
20
2
 
6
 
! Отговори
До 23 преди 7 години
Имаме народ, създал държавата България, когато още днешна Турция е нямала история, па дори и "велика". И въпреки 500 години османска рая, българите сме оцелели, съхранили род и Родина!
19
1
 
7
 
! Отговори
Весо преди 7 години
В цяла Европа и Северна Америка се учи за варварството и кланетата на тия по техни документи и книги, там не пасат трева
18
1
 
12
 
! Отговори
Кико преди 7 години
Жалки анти-българи сте, миришете!
17
1
 
22
 
! Отговори
до авторката преди 7 години
Петя Петя ........ много си зле! За 5 лева отгоре сте готови да хвалите и рекламирате палачи на предците си. !!!
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 17Защото все пак трябва да знаеме какво е свършил тоя ***, подкрепен от евреите и римския Папа - завладяването и унищожението на Константинопол и православно-християнската цивилизация. За жалост се тиражират основно положителните му черти и постъпки, вместо животинската му жестокост,алчност, себелюбие и деспотизъм. така е политкоректно....
15
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно защо ни е да знаем за Мехмед Завоевателя? А в Истанбул може ли да се организира вечер, на която да се представя Цар Симеон Велики, да речем?...Цар Симеон велики какво е? Роман, пиеса, опера? От кого е?
14
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до: 9Да, щот Възродителен процес всъщнст нямаше - понабиха няколко човека,другите им дадоха да избират - да си сменят имената или да се пръждосват. За съжаление Горбачов не остави бай Тодор да доведе докрай плана си.Са щехме сме си политкоректно без проблеми и джамии....
13
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно защо ни е да знаем за Мехмед Завоевателя? А в Истанбул може ли да се организира вечер, на която да се представя Цар Симеон Велики, да речем?
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 14Така е, ти си коментирай Азис, за друго определено не ти стига нивото
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във Уикипедия само на български и руски има съвпадение за История на България , на други Езици обаче забележете има голямо разминаване в достоверността на Информацията , няма нищо случайно
10
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да коментираш за неща преди 6 века си е голяма Психо-Транс Психология , това по принцип е Технически недоказуемо особенно у нас в България Държава която минала през няколко Империи
9
17
 
5
 
! Отговори
до: 9 преди 7 години
Ти така животински го казваш имам предвид за това клане което всъщност било веряотно преди 100-ци години , тоест ни си чул ни си видял това което казваш а Възродителен Процес беше само преди 27 години и никой вече не го коментира или въобще споменава , чудя се дали не си Психично болен не виждам друга причина
8
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо не преведете от гръцки и не издадете в хиляден тираж Хронографията на Георги Сфранцес,константинополски нобил и патриций, описал по часове и минути кървавите вендети по улиците на Града на 29Май 1453 от турската войска при превземането? Убийството на стотици събрали се за молитва в "Св. София" благородни жени, деца и патриции?Обезглавяването на сина на Лука Нотара /и него самия/ пред очите на баща му защото отказва да го даде за любовник на Мехмед?И още, и още..Политнекоректно ше е май
7
6
 
3
 
! Отговори
нещо по-добро преди 7 години
Османо-римска империя, българи и тюркиАвтор: Стоян ДинковДата на издаване:Април 2012ISBN:978-954-28-0915-9Страници:160Корична цена:10 лв.
6
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо не преиздадете/ първото издание е от времената на социализма и в прекалено ограничен тираж/ прекрасната монография "Падането на Константинопол" от големия познавач на българското средновековие и приятел на България проф. Стивън Рънсиман?..Където точно се говори за зверствата на турците по време на цялата обсада,а не за някаква романтична мъгла?