Жак Превер ни показва "Как да нарисуваш птица"

Негови стихове са събрани в юбилейно издание
21 апр 2017 12:30, Петя Славова
1
Жак Превер ни показва "Как да нарисуваш птица"
Снимка: Колибри

Едни от най-силните стихове на Жак Превер са събрани в "Как да нарисуваш птица". Юбилейното двуезично издание на сборника излиза на 21 април в превод на Веселин Ханчев, Валери Петров, Иван Бориславов и Румяна Л. Станчева. А поводът е 40 години от раздялата с поета.

"Как да нарисуваш птица“ съдържа емблематични творби като "Тази любов”, "При цветарката”, "Малолетните влюбени”, "За теб, моя любима” и едноименното стихотворение – "Как да нарисуваме портрет на една птица”.

По думите на големия Валери Петров поетичните произведения на Превер напомнят сивите врабци, без чието пърхане и цвъртене човек не може да си представи булевардите, кейовете и парковете на Париж. "Но ако става дума за значението на поета, той съвсем не е дребно птиче и макар да е хвърчал винаги вън от купола на академичния елит, никога не е бил вън от въздуха на голямата френска култура. Съвременната световна поезия би била no-бедна, ако от неговите „Думи“ в нея не бе прозвучал обикновеният и единствен, чисто преверовски, дълбоко демократичен, нежен и кощунствен, задушевен и яростен човешки глас...”

 Жак Превер е един от знаковите певци на своето време. Едва двайсет и пет годишен, той влиза официално в групата на сюрреалистите, но три години по-късно бива "тържествено изключен“ от нея. Понесен от мощния социален кипеж, който предшества образуването на Народния фронт във Франция, Превер пише безброй стихове и скечове, а през 1932 година основава театралната "Група Октомври“.

Поет с бликащ талант, едновременно "гневен и нежен”, той е и автор на сценарии на филми, повечето от които на режисьора Марсел Карне. Сред тях са "Кеят на мъглите” (с Жан Габен) и "Децата на рая“, за който е номиниран за "Оскар“ за най-добър оригинален сценарий.

Превер пише и книги за деца, първата от които се казва "Приказки за непослушни деца”(1946) и също ще бъде бъде издадена. Много от стиховете му дават живот на безсмъртни популярни песни, изпълнявани от икони на френския шансон като Ив Монтан, Едит Пиаф, Жак Брел и Жулиет Греко.
 


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Велик! Браво на издателите!