Братя Стругацки ни убеждават: "Трудно е да бъдеш Бог"

Ново издание на творбата им излиза у нас
27 апр 2017 21:50, Петя Славова
2
Братя Стругацки ни убеждават: "Трудно е да бъдеш Бог"
Снимка: ИК "Сиела"

"Трудно е да бъдеш бог“ oт братя Стругацки ни припомня за техния бунт срещу цензурата. Ново издание на една от най-обичаните руски фантастики, вдъхновила едноименен филм на режисьора Алексей Герман излиза у нас.

Дали има летящи чинии, или няма, не зависи от убежденията ни. Изборът да вярваш или не остава строго личен.
Аркадий и Борис Стругацки са едни от руските писатели, отличаващи се именно с избора си да пишат за човешки проблеми по философски, но същевременно социален начин.

В тяхната белетристика приключенията в космоса никога не остават просто странствания, макар винаги да понасят читателя с лекота из космическите обятия.

В период, когато творците са преследвани и цензурата властва в Съветския съюз,  пророческата алегория "Трудно е да бъдеш бог” е една от знаковите творби на братята, дали начало на социалната научна фантастика такъв, какъвто го познаваме днес, бунт срещу системата и цензурата и е вдъхновител на много други творци, включително на режисьора Алексей Герман, който предизвиква Умберто Еко да напише "Приятно пътешествие в Ада. В сравнение с Герман филмите на Куентин Тарантино са анимации от "Уолт Дисни”.”

Запознайте с Антон. В далечното бъдеще, когато на Земята вече съществува съвършеното общество, той е изпратен на планета, където технологичното  и социалното равнище са на нивото на Средновековието. В сравнение с местните хора, той е невъзможно силен, непобедим, божествен, но инструкциите му са ясни: няма право да се меси, няма право да влияе, няма право да убива. Мисията му е да предава развитието на това общество и да го изследва в сянка. Въпреки неправдите, на които става свидетел.

И докато тайният агент дон Румата се стреми да помогне на местните учени и интелектуалци да  напуснат страната преди един от феодалите да ги е заловил и убил, всеки опит за спасение води до пагубни последствия. Сякаш хората са си спретнали заговор срещу самите себе си и нищо не се е изменило. Когато си свидетел на страданието на невиннитеобриваш невинни на страдание и светът се срива пред очите ти, когато сивотата засмуква все по-безвъзратно всяка капчица надежда, тогава осъзнаваш колко трудно е да бъдеш бог.

Защо цивилизацията ни не може да бъде променена и защо въпреки това е важно да продължаваме да се опитваме да я променим въпреки религиозния фанатизъм и диктатура на миналото – "Трудно е да бъдеш бог” не те оставя без повик да продължиш да търсиш.

Борис и Аркадий Стругацки са руски писатели-фантасти и сценаристи. Сред най-известните им произведения са "Трудно е да бъдеш бог”, "Хищните вещи на века”, "Понеделник започва в събота”, "Обитаемият остров”, "Милиард години до свършека на света”, "Бръмбар в мравуняка”, "Пикник край пътя“ (по мотиви от който е създаден прочутият филм на Андрей Тарковски "Сталкер”).

За книгите на Стругацки Захари Карабашлиев казва: "Върху устоите на фантастиката, братя Стругацки пишат история, която победи и надживя абсурдния, измислен обществен строй, в който самите те бяха принудени да съществуват. В този смисъл - техният талант е двоен".


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Велики са! Впрочем, по "Обитаемият остров” бе направен доста приличен руски филм.