Владислав Тодоров ни потапя в антиутопията с "Пумпал"

Новата му книга излиза на пазара у нас на 12 май
11 май 2017 17:07, Петя Славова
0
Владислав Тодоров ни потапя в антиутопията с "Пумпал"
Снимка: Колибри

Антиутопична приказка ни представя Владислав Тодоров в новата си книга "Пумпал", която излиза на 12 май у нас.  На същата дата излиза и ново, юбилейно издание на книгата му "Дзифт”, чиято екранизация, режисирана от Явор Гърдев се увенча с огромен успех.

"Пумпал" е стряскащо изобретателна антиутопия, в която смешното спъва страшното, иронията разваля магиите, абсурдът добива желязна логика, а езикът издевателства с чудото на творението, наречено човек.

В случай че не знаете, Пумпала е капсулиран свят, кацнал на върха на Плешивата планина. Брутално световно чудо в ситуация на вариативна гравитация. Действието започва в една "барутна нощ" и ни захвърля в неприветливото бъдеще, на самия предел на човешката история, а там, в утробата на мрака, се крие щастливият край.

Създаден по законите на черния роман, обилно напоен с пародия, "Дзифт" е пътуване назад във времето, към призрачна София от началото на 60-те. Една вече разпиляна в представите ни действителност, която хвърля дългата си сянка в настоящето.

Филмовата адаптация в стил неоноар печели награда за режисура на международния кинофестивал в Москва и "Златната роза" във Варна. В образа на Молеца се превъплъщава Захари Бахаров.

Владислав Тодоров е доктор на философските науки, преподава кино и литература в Пенсилванския университет.

Първата му книга "Адамов комплекс" излиза в София през 1991 г. В САЩ издава втората си книга – "Червен квадрат, черен квадрат: Органон за революционно въображение".

Следват "Малък парадокс за театъра и други фигури на живота" и "Хаотично махало: политическа публицистика".

Автор е на два екранизирани романа – "Дзифт" и "Цинкограф" с филмово заглавие "Цветът на хамелеона".


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари