Между идентичността и интелектуалната свобода в "Пламтящият свят"

Книгата на Сири Хуствет излиза у нас
12 юли 2017 19:25, Петя Славова
0
Между идентичността и интелектуалната свобода в "Пламтящият свят"
Снимка: Колибри

Сири Хуствет ни отвежда в центъра на арт общността на Ню Йорк, където основна тема е изкуството.

В "Пламтящият свят" ще усетим поредния оригинален, ироничен, разтърсващ роман на Хуствет за творчеството, идентичността и интелектуалната самота, за сложните процеси на човешкото възприятие и за това как несъзнаваните идеи за пола, расата и известността влияят върху начина, по който зрителят разбира дадено произведение на изкуството.

Книгата на една от най-изявените фигури в съвременната американска литература излиза на 14 юли в превод на Милена Попова.

Книгата е фикционална антология от текстове на и за художничката Хариет Бърдън, вдовица на прочут арт дилър – ерудирана, талантлива и ексцентрична.

Гневна заради дългогодишното пренебрежение на света към работата й, Бърдън измисля сложна мистификация, за да изобличи сексизма в културата, и по-конкретно в арт общността.

 Сири Хуствет е родена през 1955 г. в щата Минесота, в семейството на университетски преподавател по скандинавска литература. Съпруга е на изтъкнатия американски писател Пол Остър. Нейната проза е интелектуално дълбока, същевременно реалистична и провокативна.

Героите й минават през перипетии, разкриващи сложните взаимоотношения между половете, предизвикателствата на любовното чувство и себеоткриването, самотата в артистичните среди и дълго пазените семейни тайни.

В България са издадени няколко творби на Хуствет, считани от критиката за постижения, които „не подлежат на категоризация“: романите „Какво обичах“, „Омагьосването на Лили Дал“ и „Лято без мъже”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари