Да излезеш от зоната си на комфорт: "Камино: Пътят на завръщането"

Книгата на Тихомир Иванов – между пътеписа и романа
Обновена: 29 ное 2017 16:33 | 29 ное 2017 14:23, Петя Славова
2
Да излезеш от зоната си на комфорт: "Камино: Пътят на завръщането"
Снимка: Кибеа

Колко е дълъг пътят към себе си изследва Тихомир Иванов в книгата си "Камино: Пътят на завръщането". Опознаването преминава през Камино де Сантяго и прословутия 800-километров поклоннически маршрут, обрасъл със славата на себепознанието и доброволното му напускане на "зоната си на комфорт".

Книгата сплита пътеписа и романа, "като ги обогатява с елементи от така наречената духовна литература – литературата, базирана на съвременните ню ейдж теории, вдъхновени от психологията и източната философия и религия.

Това обаче не е книга с инструкции за това как да се живее. Не е езотерика и психоанализа. Това е едно лично преживяване и всяка случка в него идва от опита на автора. Книгата дава някои отговори, но също така задава въпроси, на които всеки читател може да си отговори сам – ако посмее да поеме по свое собствено пътешествие към истината.", пише за книгата редакторът Димитър Николов.

А писателят, за да стигне до корена на своите психологически блокажи и житейски неуспехи, да проверява "на терен" основните постулати от психологическото познание, което е натрупал като любител.

"Твърде различно от традиционното религиозно поклонение, начинанието ще му помогнеда открие и да разшири границите на своята персонална реалност, предизвиквайки егото. Младият поклонниксякаш сключва бартер с пътя– да му се посветиизцяло, а в замяна да получи лелеяното откровение за себе си.

Вярва, че така ще намери мястото си в свят, който през първите десетилетия от живота му се е отнесъл твърде сурово към него.

Книгата е любопитна както заради самото приключение, така и с прецизния документален разказ за всички реалности на Ел Камино: особеностите на т.нар. Френски маршрут, изминатите километри, условията в албергетата, географските и исторически забележителности и т.н.", отбелязва редакторът на книгата Дарина Цветкова.

Докато пише книгата Тихомир Иванов следва психология в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Преди това има бакалавърска степен по телевизионна журналистика от СУ "Св. Климент Охридски" и магистърска степен "продуцент в екранните изкуства" от НАТФИЗ.

Работил е като репортер, актьор, сценарист, асистент-режисьор, стейджмениджър и главен организатор в различни телевизионни предавания. Участвал е в реализирането на множество световни формати.

Неблагоприятната семейна среда, в която израства, го стимулира още от малък да търси отговорите на важни житейски въпроси. Като участник, а по-късно и като асистент на водещия в множество издания на семинар за личностно развитие към фондация "Същност", Тихомир има възможността да наблюдава и да работи в реална среда над собствените си и чужди его-модели. Същевременно трупа опит в изпълнението на редица международни проекти в чужбина, посветени на работа с деца, хора с увреждания и опазване на европейското културно наследство.

Придобитото знание го подтиква да продължи пътуването към себе си и в търсене на истините за своята личност, за ролята на миналото си и на всички фактори, моделиращи живота му, той се озовава на Камино де Сантяго.

Премиерата на книгата е на 5 декември в литературен клуб "Перото" от 18:30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
pivanov преди 4 години
Книгата ме остави без дъх. Тя е за всеки, който е дерзаел да се впусне в приключение да открие себе си, но така и не е го направил. А сега се измъчва от чувство на празното, сякаш нещо му липсва<a href="https://google">..</a>
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може и да е хубава книгата, но ме мързи да чета!
1
2
 
0
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Димитров или Иванов?