Разкази за насилие, завист, бедност и отчаяние

Майсторът на перото Труман Капоти разкрива друга страна от себе си
6 дек 2017 11:23,
2
Разкази за насилие, завист, бедност и отчаяние
Снимка: Личен архив

На 8 декември излиза от печат първото българско издание на сборника "Познатият непознат. Ранни разкази" от ненадминатия майстор на кратка проза Труман Капоти.

Разказите на Труман Капоти са сред най-доброто писано слово през XX век в Америка.

"Познатият непознат. Ранни разкази" (превод: Милена Попова) е първото проявление на гения на писателя да създава незабравими герои със сложни характери.

Малко момче се сблъсква с ужасяващо насилие, преследвайки в гората избягал затворник. Дребнава завист съсипва живота на едно от най-популярните момичета в престижна частна гимназия. Разговорът на две светски дами от Ню Йорк разкрива грозни тайни.

И децата, и възрастните в тези разкази търсят разбиране в един несигурен свят. Това са истории за расизъм и неправда, за насилие, за бедност и отчаяние. За състрадание, за мъдрост и чудеса. А най-силен от всичко е кънтящият глас на писателя, станал по-късно един от най-самобитните творци на американската проза.

Труман Капоти набира популярност едва 20-годишен с ранните си разкази, а първият му роман "Други гласове, други стаи" и новелата "Арфата на тревите" затвърждават репутацията му на един от най-талантливите гласове на следвоенното поколение.

Сред коронните му творби са екранизираният роман "Закуска в Тифани", сборникът с разкази и очерци "Музика за хамелеони" и шедьовърът "Хладнокръвно", дал тласък на нов жанр –true crime.

По повод навършването на 90 години от рождението на писателя "Модърн Лайбръри" представи "Събрани разкази", първата пълна колекция с неговата кратка проза, издадена у нас от "Колибри".

Лаконични и прочувствени, разказите от сборника "Познатият непознат. Ранни разкази" доближат до един непознат Труман Капоти, правят ни съпричастни с младежките му години, когато той намира уникалния си творчески глас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Почитател преди 6 години
Един наистина страхотен автор. Дано сборникът съдържа непреведени до сега произведения.