Почина писателката Урсула Ле Гуин

Тя е авторка на близо 40 фентъзи книги за деца и възрастни
24 яну 2018 10:17,
10
Почина писателката Урсула Ле Гуин
Снимка:Twitter

Урсула Ле Гуин е починала на 88-годишна възраст в дома си в американския град Портланд, предава "Ройтерс", като се позоваха на семейството на писателката. Синът на авторката на научнофантастични и фентъзи книги - Тео Даунс-Ле Гуин каза, че майка му си е отишла от този свят в понеделник, вероятно от инфаркт, съобщава БТА.

По думите му през последните месеци тя е имала здравословни проблеми, свързани със сърцето. Урсула Ле Гуин е автор на 20 романа, шест тома поезия, 13 книги за деца, множество кратки разкази и литературна критика.

Тя става много популярна с романа си "Лявата ръка на мрака", който печели наградите "Хюго" и "Небюла" през 1969 г. Романът й "Освободеният" през 1974 г. също печели двете награди - за най-добра научнофантастична и за фентъзи книга. Най-известните й творби са книгите от поредицата "Землемория", от които са продадени милиони екземпляри по целия свят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Писатели като нея са рядкост. Иска ми се да изпитам съжаление, но тя е толкова велика за мен, че не успявам. Изпитвам само възхищение и желание за пореден път да се потопя в творбите й, много от които съм чел безброй пъти.Поклон, приятелко!
7
2
 
5
 
! Отговори
Някой преди 6 години
Велика!!! Една от най-големите. Тя е причината да започна да чета фентъзи. Винаги ще помня как вървях по улицата, четейки "Землемория", без да мога да откъсна очи.
6
2
 
10
 
! Отговори
лявата ръка на мрака преди 6 години
Страхотна писателка!За мен тя е от малкото "реални" фантасти!Бог да я прости!
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поклон!
4
2
 
10
 
! Отговори
И АЗ!? преди 6 години
,,Лявата ръка на мрака" още от 70те.
3
2
 
17
 
! Отговори
zeus преди 6 години
До ttТочно заради това са ми сложили и минуси, съмнявам се и "Хари Потър" да са чели, само филмчето са гледали :)
2
2
 
28
 
! Отговори
tt преди 6 години
До zeus Те феновете на "Хари Потър" даже не са чували за "Землемория".Въпрос на интелект...А иначе Ле Гуин бе велика-Бог да я прости.
1
4
 
34
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Страхотен писател, в "Землемория" създава цял приказен свят, основните му идеи ги открадва Роулин за да напише "Хари Потър".Мир на праха и!