Познат и неизвестен. Преиздават "Прашка" на Радичков

Книгата е една от най-противоречивата за времето си негова творба
24 яну 2018 10:37, Петя Славова
1
Познат и неизвестен. Преиздават "Прашка" на Радичков
Снимка: Bulgaria ON AIR

Четен и препрочитан, познат и все още неизвестен – любителите на българската литература имат шанса да се срещнат след 20 години пауза с Йордан Радичков чрез една от най-личните му и противоречива за времето си книга "Прашка".

Преиздаването на книгата ще бъде официално обявено на 31 януари в столичния "Дом на киното" от 19:00 часа. Професор Иван Добчев ще разкаже малко за творбата, а след това започва филма "Черкаски хроники" на режисьора Димитър Петков.

"Бягах от час и се криех по мазетата, за да чета тази книга. Опитваме се да преиздаваме книгите на Радичков и да припомняме за него. Някои негови неща не са приемани приживе добре от критиката. През 70-те години всички автори са предпочитали да възхваляват социализма, а дядо написва книга за трудния живот на едно бедно дете, което се престрашава да започне да пише", разказа внукът на писателя Йордан Радичков в студиото на "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR Радичков сподели, че не е имал търпение да започне да се занимава с творчеството на дядо си. Семейството на писателя подготвя да извади на бял свят невиждани снимки на автора. Аз също се занимавам с писане, но ще видим какво ще се получи, сподели още гостът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
4
 
! Отговори
Читател преди 6 години
За съжаление народа е казал,,От всяко дърво,*** не става" .Радичков е един и нито синове нито внуци могат да го повторят.Нека пише внукът,но няма да е като дядо си. Фен съм на Радичков от едно време до днес.