От утробата до Алцхаймер или всичко за мозъка

Професор-невробиолог предупреждава какво може да се обърка със сивото ни вещество
26 яну 2018 17:30,
1
От утробата до Алцхаймер или всичко за мозъка
Снимка: Личен архив

Днес, 26 януари, излиза от печат книгата "Ние сме нашият мозък. От утробата до Алцхаймер". Това е една задълбочена биография на мозъка, чиято увлекателност я превръща в световен хит.

Според "Файненшъл Таймс" изтъкнатият холандски учен Дик Сваб е създал "същински блокбастър за мозъка – провокативен, очароващ, забележителен". "Ние сме нашият мозък“ (превод: Мария Енчева, стр. 448, цена: 18 лв.) е респектиращо пътешествие из тайните на най-сложно устроения човешки орган от развитието в майчината утроба до неизменния му край.

Тази книга показва как мозъкът ни се диференцира в "момчешки" или "момичешки", какво се случва в главата на тийнейджъра, с какво допринася мозъкът за оцеляването на индивида и вида, как стареем, оглупяваме и умираме, как еволюира мозъкът, как работи паметта и как се е развило моралното поведение.

Но книгата показва и какво може да се обърка. Дик Сваб отделя специално внимание не само на нарушенията в съзнанието, на мозъчните травми при бокс и на заболяванията на мозъка като пристрастяванията, аутизма и шизофренията, но и на най-новите медицински разработки в областта.

С книгата си авторът отправя научно послание както към специалистите по неврология и психология, както и към всички, любопитни да узнаят как действа сивото им вещество.

Дик Сваб е професор по невробиология към Амстердамския университет и директор на Нидерландския институт за мозъчни изследвания в продължение на 30 години.

През 1985 г. основава Нидерландската мозъчна банка, която ръководи до 2005 г. Днес той е гост-професор в Дружеството за научни изследвания "Макс Планк" в Мюнхен, Станфордския университет и Университета в Ханджоу, Китай.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари