Най-прочутите шпиони – от Ханибал до Анна Чапман

Няколко истории за хората с опасна професия
29 яну 2018 19:37,
12
Най-прочутите шпиони – от Ханибал до Анна Чапман
Душко Попов Снимка: Личен архив

Наричат ги шпиони, разузнавачи, тайни агенти, бойци на невидимия фронт, къртици, съгледвачи... Откриват ги сред пъпчиви младежи, безлични чиновници, благородни господа, знойни красавици, крехки старици, разточителни бохеми...

Хрониките сочат, че шпиони съществуват от най-дълбока древност, но актуалните новини свидетелстват, че са особено успешни и до днес, в ерата на кибершпионажа и тоталния информационен хаос.

Кои са те и какво ги мотивира? До каква степен дейността им променя хода на световната история? Талант или призвание е работата на тайния агент? На всички тези въпроси отговаря премиерният том "Енциклопедия на шпионите" на съставителя на Красимир Тодоров. Документалната книга, тиражирана от издателство "Милениум", ще бъде на пазара след броени дни.

Любопитният сборник представя историите на най-прочутите тайни агенти в световната история от III-II век пр. Хр. до наши дни. Много от тях познавате от холивудското кино, съветските сериали, документалните ленти и художествената литература.

Взети заедно портретите им представляват изключително четиво, в което се очертава пълнокръвният образ на човека, упражняващ романтичната и опасна професия. В разказите за тях се преплитат политика, дипломация, история и лични страсти. Приемани като герои от едни, и като предатели от други, всички те са съумявали блестящо да изпълняват своя дълг, рискувайки живота си.

От Ханибал и Екатерина Медичи, през Мата Хари и д-р Зорге, та чак до скандалната Анна Чапман – всички герои на тази книга се открояват с ярък интелект, дръзко сърце и силна вяра в това, което правят. Анна Чапман получава световна известност през 2010-а, когато заедно с още деветима други души е арестувана в САЩ по подозрения в шпионаж в полза на Русия.

Съдбата и дейността на Алън Дълес, Исер Харел, Етел и Юлиус Розенберг, Мелита Норууд, Олдрич Еймс и много други са по-интересни, изненадващи и увлекателни от всеки шпионски трилър. За да живееш по този начин, се иска фантазия. Душко Попов е смятан за прототип на Джеймс Бонд, обичал да се забавлява, харесвал компании с красавици и често залагал на комар.

Не случайно и множество майстори на перото като Кристофър Марлоу, Джон льо Каре, Ян Флеминг действат и на тихия фронт и черпят вдъхновение за своите творби от личния си опит. На тях и други именити писатели шпиони е посветен отделен раздел от книгата, в която става дума и за Христо Боев, Александър Пеев-Боевой и дипломатът Иван-Асен Георгиев - осъден на смърт за шпионаж в полза на САЩ, записани в златните страници на световния шпионаж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А предател и Агент не е едно и също.
10
3
 
7
 
! Отговори
Дядо Радой преди 6 години
Защо нищо не пише за Мони ***,за Поптодоровата крадливата унукиня,за Драгалевския Ай Дук,за Сашо Нерезов, за Надка Флигорната,за Бакъро,за Коньо.Тези и още стотина са предател-агентите на нова България.
9
1
 
8
 
! Отговори
летеца преди 6 години
Не величайте напразно Руменчо. Той просто е един промит мозък с една гънка. Никакъв шпионин не може да бъде.
8
4
 
4
 
! Отговори
слаба ракия е преди 6 години
До О 88Най-добрия е Щирлиц!
7
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До пехотинец.Първо да се оправим с двойния агент, пардон, тройния четворния, и въобще той вече не знае, на колко "началници" служи, маскиран като министър -председател, пък тогава ....
6
11
 
10
 
! Отговори
пехотинец преди 6 години
В България върлува изключително подъл, двуличен и брутално жесток руски шпионин дегизиран в момента като Президент на РБ. Трябва да се внимава много!
5
1
 
12
 
! Отговори
1 преди 6 години
Иван-Асен Георгиев не е шпионин!Бил е набеден и осъден!Той е човека,разкрил хората на Гешев в БКП,и когато подава сигнал в МВР набързо го ликвидират!Процеса е бил при закрити врати!Мой приятел журналист ми е казвал,че от МВР са им раздавали готови листовки за печат!
4
4
 
5
 
! Отговори
О 88 преди 6 години
Най-големия в това изкуство е Елиау Бен Шаул Коен ( Ели Коен ) ! Споменатия по-горе Исер Харел е Директор на разузнаване т.е. шеф на ЦЕНТЪРА ! Ели Коен е ненадминат шпионин за всички времена !
3
5
 
6
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Е ти строши глупомера.За да хване коментара ти ,,дикиш"трябва и талант.Или ти не си изработил още надницата и сег и прогнозата за времето ще я вържеш с Герб.Смешковци,невръстни.
2
3
 
4
 
! Отговори
:) преди 6 години
:)
1
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наш Бойко има ли го в книгата? Срамота, ако сте го пропуснали! Прикритието му като загрижен за България министър-председател е безупречно!!!