Любов по време на ирландски тероризъм с "Операция "Сладкоугодник"

С книгата отбелязваме 70-годишния юбилей на Иън Макюън
20 юни 2018 12:37, Петя Славова
0
Любов по време на ирландски тероризъм с "Операция "Сладкоугодник"
Снимка: "Колибри"

Българското издание на "Операция "Сладкоугодник" отбелязва 70-годишния юбилей на британския писател Иън Макюън.

Сюжетът започва като шпионско четиво, постепенно прелива в любовен роман, а любовният роман се превръща в изследване върху начина, по който функционира писателското въображение – всичко това на фона на един кризисен период от историята на Великобритания, изпълнен със социални конфликти, икономически трудности и ирландски тероризъм.

Серина Фрум, студентка по математика, но и страстна читателка, е завербувана от МИ-5, британското контраразузнаване. Първата й голяма задача е участие в операция с кодово име "Сладкоугодник".

Целта на операцията е да се подпомагат финансово, чрез фасадна фондация, писатели и журналисти от т.нар. антикомунистическа левица, чиито идеи съвпадат с правителствената политика. На Серина се пада младият обещаващ писател и университетски преподавател Том Хейли. Девойката харесва разказите му, след което се привързва към автора им… Макюън за пореден път се доказва като корифей в умението да размества жанровите граници и да държи съзнанието на читателя будно до самия финал.

 Иън Макюън се нарежда сред най-даровитите британски писатели на нашето време. Носител на множество национални и международни отличия, той се превърна в емблема на постмодернизма и хуманизма с романи като "Изкупление", "На плажа Чезъл" и "Дете във времето".

"Невинният" притежава характеристиките на образцов трилър, а "Черните кучета" третира универсалната тема за човешките взаимоотношения, за тяхната мотивация и развитие, за вечното надбягване на доброто и злото в самите нас.

"Операция "Сладкоугодник" излиза на 22 юни в превод на Надежда Розова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: годишнинаИън Макюън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари