Барбара Стрейзанд – една еврейка в нееврейски свят

Излезе книга за звездата, неподчинила се на развлекателната индустрия
23 юни 2018 12:15, Петя Славова
53
Барбара Стрейзанд – една еврейка в нееврейски свят
Снимка: hybridbooks.eu

Завладяващ разказ, отдаващ почит към именитата актриса с колосална дарба Барбра Стрейзанд е книгата, която излезе у нас на Нийл Гейблър. Звездата е истински феномен в културата, отправила дръзко предизвикателство към холивудските стандарти за красота и обаяние и надделяла над тях.

Венити Феър наричат Барбра Стрейзанд "най-успешната и талантлива изпълнителка на своето поколение". Пианистът Глен Гулд определя гласа ѝ като "едно от природните чудеса на епохата".

Стрейзанд покорява върховете на развлекателната индустрия – известната вокалистка става първокласна звезда на Бродуей в мюзикъла "Весело момиче". След това спечелилата Оскар актриса се превръща в продуцент и режисьор.

Личността и творчеството ѝ се превръщат в недостижим символ в културата, чието влияние надхвърля пределите на шоубизнеса.

Родената в Бруклин Барбра Стрейзанд преодолява огромни препятствия по пътя към успеха и сред тях са нейният еврейски произход и възпитание. Отхвърляна, обиждана, дори ругана в началото на кариерата си, понеже играела твърде по еврейски или изглеждала твърде еврейски, тя блестящо превръща своята същност на еврейка в метафора на различието, което в крайна сметка ѝ помага да постигне възмездие за всички отхвърлени или поставени в положение да са безсилни.

Различието е призмата, през която Нийл Гейблър изследва живота и кариерата на Стрейзанд – еврейка в нееврейски свят, момиче, което определя себе си като обикновено в свят на блясък, ексцентрично момиче в свят на традиции – и показва колко важен за триумфа на Стрейзанд като един от гласовете на епохата е фактът, че тя е различна.  

Нийл Гейблър е автор на Собствена империя: как евреите изобретиха Холивуд, Уолт Дисни: Триумфът на американското въображение, Уинчел: Слухове, власт и култура на известността и Животът: Филмът – как забавлението победи действителността.

Според Дона Сийман от Буклист, авторът на книгата успява да разкаже за Стрейзанд с лишено от пристрастия възхищение към упорития ѝ отказ да отстъпи пред натиска от страна на развлекателната индустрия или медиите.

А Рейчъл Шукърт от Уол Стрийт Джърнъл отбелязва, че авторът е успял да напише задълбочено изследване върху въпроса: Какво означава да бъдеш Барбра Стрейзанд и какво ѝ е струвало да се превърне в себе си, със сърцето на почитател и ума на фройдист."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
EDIN BULGARIN преди 3 години
Книгата е доста изнервяща, едва я прочетох! През цялото време четеш, еврейка, не като еврейка, защото е еврейка, като всички евреи и т.н. Отвратително!
18
0
 
0
 
! Отговори
Norum преди 5 години
Видях в книжарница вчера, книгата е чисто нова и красива.
17
1
 
7
 
! Отговори
ноглж преди 5 години
Много тъпо заглавие. Преди всичко тя е американка. Какаво значи еврейка в нееврейски свят. То па оставаше и света да е еврейски, иска им се. Не стига, че държат кинтите и дърпат конците...Иначе тя е голяма певица. Но и ние си имаме, не е като да нямаме. Ама никой не пише Лили Иванова - една българка в небългарски свят. Нищо, че сме от най-старите цивилазиции и родината на Орфей.
16
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може да е много добра и успешна певица и актриса, но на външен вид винаги е била от.вра.тите.лно гр.о.з.на. Тая снимка на корицата е много здраво обработена.
15
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"А гениални евреи в изкуството и науката"Да де, щото на никой друг не дават да види бял свят. Не си ли от тях, забрави. А после били най-най. Ами не са, като всички останали са.
14
6
 
14
 
! Отговори
noFreeman преди 5 години
всичко еврейско трябва да се отрича... точно така, както ТЕ отричат, че сме човеци останалия свят!!!
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Петя къде е новината,книгата излезе в началото на 2016 година. Заглавието се казва Предифиниране на красота, женственоста и силата.
12
1
 
6
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Заглавието е провокативно, а целта на публикацията е да набере трафик. Точно затова не трябва да се чете.
11
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еврейската религия е тумор за човечеството.
10
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя безспорно е изключително успешна и талантлива певица, какво като е от еврейски произход?! Изпяла е едни от най - великите песни, така че да ти настръхне кожата. Няма по-велико изпълнение на песента Memories от мюзикъла Котките, от това на Барбара Стрейзънд.
9
7
 
3
 
! Отговори
До 88 преди 5 години
Ако всички мислеха като теб,сега още щеше да пишеш с въглен в пещерата,а не да ругаеш в ИНТЕРНЕТ
8
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук в случая става дума за една безспорно надарена жена.Б.Стрейзанд е безусловно такава А гениални евреи в изкуството и науката по целият свят са факт .Щем,не щем трябва да го признаем.И в основаване и изобретяване на това с което в момента общуваме основно участие имат евреи.
7
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не може да ме обвини, че съм еврейски фен, но Барбра Стрейзанд e най-успешната и талантлива изпълнителка (актриса, певица, танцьорка) на всички времена.
6
5
 
23
 
! Отговори
Стига с тия евреи преди 5 години
Тази Петя Славова да не е еврейка, че само за евреи пише?! В България има къде-къде по-важни неща за отразяване, а тази си бута постоянно своите хора. Не ми пука нито за евреите, нито за тъ.пия Израел. Не ги харесвам и не ми пука за тях. Гнусен народ и това, което правят сега с палестинците, го доказва. Колкото повече ни ги натрапвате евреите, толкова повече омраза генерирате против тях. А тази омраза си има своите сериозни основания.
5
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откога плагиатство и неграмотността се нарича "по публикацията работи" и когато ви бъде посочено следва изтриване на постове.
4
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 4Не Приятелю, твърде Неграмотни са да са Евреи.
3
0
 
24
 
! Отговори
явер преди 5 години
Значи аз през цялото време съм се заблуждавал,че развлекателната индустрия се държи от евреи.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от това, което прочетох - така я е описал автора
1
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кое е "НЕЕВРЕЙСКО" в развлекателната индустрия на САЩ? Като певица безспорно е много добра. А за "нееврейското", в тази индустрия не ставайте смешни. Не всичките ви читатели са с дипломи от Евробългария. Да не я предложат за медал, никог евреин промоутър не искаше да я чу.,,,,,, но тя успя все пак???