Барбара Стрейзанд – една еврейка в нееврейски свят

Излезе книга за звездата, неподчинила се на развлекателната индустрия
23 юни 2018 12:15, Петя Славова
53
Барбара Стрейзанд – една еврейка в нееврейски свят
Снимка: hybridbooks.eu

Завладяващ разказ, отдаващ почит към именитата актриса с колосална дарба Барбра Стрейзанд е книгата, която излезе у нас на Нийл Гейблър. Звездата е истински феномен в културата, отправила дръзко предизвикателство към холивудските стандарти за красота и обаяние и надделяла над тях.

Венити Феър наричат Барбра Стрейзанд "най-успешната и талантлива изпълнителка на своето поколение". Пианистът Глен Гулд определя гласа ѝ като "едно от природните чудеса на епохата".

Стрейзанд покорява върховете на развлекателната индустрия – известната вокалистка става първокласна звезда на Бродуей в мюзикъла "Весело момиче". След това спечелилата Оскар актриса се превръща в продуцент и режисьор.

Личността и творчеството ѝ се превръщат в недостижим символ в културата, чието влияние надхвърля пределите на шоубизнеса.

Родената в Бруклин Барбра Стрейзанд преодолява огромни препятствия по пътя към успеха и сред тях са нейният еврейски произход и възпитание. Отхвърляна, обиждана, дори ругана в началото на кариерата си, понеже играела твърде по еврейски или изглеждала твърде еврейски, тя блестящо превръща своята същност на еврейка в метафора на различието, което в крайна сметка ѝ помага да постигне възмездие за всички отхвърлени или поставени в положение да са безсилни.

Различието е призмата, през която Нийл Гейблър изследва живота и кариерата на Стрейзанд – еврейка в нееврейски свят, момиче, което определя себе си като обикновено в свят на блясък, ексцентрично момиче в свят на традиции – и показва колко важен за триумфа на Стрейзанд като един от гласовете на епохата е фактът, че тя е различна.  

Нийл Гейблър е автор на Собствена империя: как евреите изобретиха Холивуд, Уолт Дисни: Триумфът на американското въображение, Уинчел: Слухове, власт и култура на известността и Животът: Филмът – как забавлението победи действителността.

Според Дона Сийман от Буклист, авторът на книгата успява да разкаже за Стрейзанд с лишено от пристрастия възхищение към упорития ѝ отказ да отстъпи пред натиска от страна на развлекателната индустрия или медиите.

А Рейчъл Шукърт от Уол Стрийт Джърнъл отбелязва, че авторът е успял да напише задълбочено изследване върху въпроса: Какво означава да бъдеш Барбра Стрейзанд и какво ѝ е струвало да се превърне в себе си, със сърцето на почитател и ума на фройдист."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари