100 години от рождението на Ингмар Бергман

Лив Улман със специално послание към българската публика
13 юли 2018 14:23, Петя Славова
1
100 години от рождението на Ингмар Бергман
Снимка: CineLibri

Стогодишнината от рождението на един от най-великите филмови стилисти на всички времена – Ингмар Бергман ще бъде отбелязано на 14 юли. Честванетому е сред акцентите в програмата на CineLibri 2018.

В знак на почит към личността на легендарния режисьор, фестивалът ще предложи кинопанорама с негови филми, която ще завърши тържествено с изискана галавечер в зала "България" на 13 октомври.

В рамките на събитието ще бъде излъчен документален филм за Бергман, съпроводен с видео поздрав към зрителите от страна на живата легенда Лив Улман, муза на прочутия режисьор. Ще звучи музика от филмите на Бергман, изпълнена на живо от оркестъра на Софийска филхармония, която ще ни пренесе на снимачната площадка, като пресъздаде знакови сцени с любимите му актьори.

Ингмар Бергман (1918-2007) е един от гениите в световното киноизкуство, сценарист и продуцент с над 60 филма в творческата си биография. Също толкова ценен и като драматург, той режисира над 170 театрални постановки.

Шедьоври като "Есенна соната", "Сарабанда", "Шепот и викове", "Сцени от един семеен живот","Фани и Александър", "Поляната с дивите ягоди" налагат нов кинематографичен език и остават задълго в ума и сърцата на милиони зрители по света.

Най-страстни последователи на неговата работа са самите създатели на филми – режисьори, сценаристи, актьори, оператори и монтажисти.

Характерен за киношедьоврите му е театралният подход, но филмите му черпят вдъхновение и от живописта, музиката, литературата и философията.

По думите на Уди Алън, друг голям съвременен режисьор, в работата си Бергман изследва най-дълбоките безпокойства на хората, създавайки проникновена филмова поезия: смъртната природа на човека, любовта, изкуството, религиозните съмнения, предизвикателствата на брачния живот, неспособността да общуваме пълноценно.

По време на фестивала ще бъдат показани два от най-забележителните филми на Бергман с участието на Лив Улман, която през последните години нашумя и с постиженията си като режисьор. Българската публика я познава и чрез изповедната книга "Промяна", написана в годините, когато тя е на върха на славата си.


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
6
 
! Отговори
без думи преди 6 месеца
Велик! Велик! Велик!