Ал Джазира иска да прави филм по българска детска книга

Авторката Нели Беширова разказва за идеята
18 юли 2018 13:07, Петя Славова
5
Ал Джазира иска да прави филм по българска детска книга
Снимка: Личен архив

От Ал Джазира искат да правя Филм по детската книжка на българката Нели Беширова искат да правят от Ал Джазира. "Умно момче си ти, Тино" вече е преведена на арабски.

Двама журналисти от Ал Джазира предложили на авторката да направят филм по детската й книжка.  Всичко станало съвсем случайно.

"В Дубай моят сътрудник Гасан Насър седеше на една маса с две момчета. Аз се присъединих към тях в края на работния си ден и дори не знаех с кого точно разговарям.  Той им разказа за книгата.  Те се оказаха журналисти от Ал Джазира, много се впечатлиха, настояха да я преведа и на арабски. Имахме идея те да я филмират, но този проект замря след кончината на Гасан. Още не мога да преодолея неговата загуба, защото аз  заобичвам хората , с които работя.  Заобичвам и семействата им, искам да знам всичко за тях и това не ме натоварва, напротив.  8-9 часа от денонощието преминават на работното място и ако не ти е приятна средата няма как да се трудиш с удоволствие", призна Нели Беширова.

Дамата със строг бизнес в енергетиката и сериозна юридическа професия започва да пише като на шега. След две издадени книги вече е член на Международния ПЕН клуб.  Всъщност, идеята й е да запълни дългите служебни полети със записки на случки и мисли, които да предаде на дъщеря си като житейски уроци.

По онова време Нели пътува доста, и съзнава, че изпуска ценни моменти от израстването на детето си. Неин колега надниква над рамото й и спонтанно предлага "Защо не ги издадеш тези неща?".

Беширова отхвърля идеята със замах – все пак тя не е писателка, а за деца се пише най-трудно и отговорно. Идеята отлежава близо година, но колегата упорства.

"Един ден ми каза: Виж какво, имам една идея. Тръгвай си от офиса в пет часа вместо в шест и този един час отделяй, за да напишеш книгата”. Аз като седнах и за три дена я приключих. Дори нямаше нужда да го мисля – всичко ми беше в главата. Всичко се изля все едно пишех писмо", припомня си Нели.

След това "Умно дете си ти, Тино" сякаш заживява собствен живот – издава я със съдействието на  УНИЦЕФ, книжката се подарява на хлапета от социални домове или на многодетни семейства, които живеят в оскъдица. Четивото вече е преведено на английски и арабски…

"Книгата ми се раздава на деца от много бедни семейства, които нямат нищо – нито четка за зъби, нито дори обувки за зимата. Изпратиха ми снимка, от която настръхнах. Видях порутена ромска стаичка, в която има само едно дрипаво легло, икона и моята книга до нея, покрита с отпечатъци от мръсни детски ръчички. Толкова мило ми стана.  Когато я написах си помислих, че ако помогна с един урок на едно дете, съм си свършила работата. Повече не искам”,  казва Нели Беширова, която е издала и епистоларния роман "Любов и его".


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"От Ал Джазира искат да правя Филм по детската книжка на българката Нели Беширова искат да правят от Ал Джазира."

Може ли да се преведе това поне на български, тъй като нищо не се разбира и вероятно е на друг език, само дето фонетично е записано на кирилица.
А и защо "Филм" е с главна буква, ако може да се обясни също.

Ужас! Какви хора пишат и защо няма редактор тук?
4
0
 
12
 
! Отговори
Граматик преди 7 месеца
Тоя, който е писал, е много зле е писал, който е зле
3
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Платена публикация"
2
1
 
18
 
! Отговори
11 преди 7 месеца
Още от първото изречение нищо не се разбира ...
1
3
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 7 месеца
Да направят филм по приказката -,, Чер арапин води три синджира роби" !