За любовта и насилието в няколко реда: "Мляко и мед"

Рупи Каур разкрива какво е да си цветнокожа жена в днес
31 юли 2018 13:37, Петя Славова
1
За любовта и насилието в няколко реда: "Мляко и мед"
Снимка: ИК "Сиела"

Какво е да си цветнокожа жена в днешно време описва съвсем честно канадската поетеса от индийски произход Рупи Каур с книгата "Мляко и мед".

Творбата, която се превърна в световна сензация излиза най-сетне и на български език под редакцията на Илиян Любомиров.

Каур не се притеснява да засегне едни от най-неудобните за XXI век теми и така да нарисува ярък и запомнящ се портрет на съвременната жена в цялата ѝ многоликост.

Ръката, която не милва, а завинаги прекършва стъблото на живота, оставя трайна следа в живота на момичето. Любовта, която не се случва, превръща секса в история на нещастието. Очакването на някого, който може би никога няма да дойде, превръща живота в надбягване със стрелките на времето.

Подплатена с авторски илюстрации, "Мляко и мед" е стряскащо и запомнящо се изследване на женствеността,  болезнено откровение за насилието, злоупотребата, любовта, скръбта, травмата.

Хапливият стих на Каур дълбае безкомпромисно в раната на спомените. История на чувствата – поезията в "Мляко и мед” е плашеща, но също така и всеобхватна, нежна и близка. Поезия, която говори на език, който много добре говорим, но отдавна сме забравили.

Рупи Каур е поет и артист. Когато става на пет, майка ѝ ѝ дава четка и казва: "нарисувай сърцето си". На седемнайсет тя изпълнява първото си стихотворение пред публика. Докато учи в университета на Ватерло, Рупи пише, илюстрира и сама публикува първата си стихосбирка, "Мляко и мед".

В годините след това, "Мляко и мед” стана международен феномен.Продадена е в повече от 3 милиона копия, преведена е на повече от 35 езика и застава на първо място в класацията на "Ню Йорк таймс“, където остава повече от 100 последователни седмици.

Дългоочакваната втора стихосбирка на Рупи "Слънцето и нейните цветя" беше издадена през 2017 г. и още в първата си седмица стана световен бестселър. В първите три месеца тя беше продадена в над милион копия и беше посрещната топло от читатели по целия свят.

Рупи Каур е включена в списъка на списание "Форбс" "30 под 30" и е редактор на антологията за нови автори на Оксфорд и Кеймбридж за месец май 2016 г. Тя е и в списъка на стоте жени на "Би Би Си".


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Железна реклама!