Алек Попов и Михаил Вешим на "Аполония"

Авторите представят "Оксиморон" и "Сестри Палавееви"
13 авг 2018 15:52, Петя Славова
0
Алек Попов и Михаил Вешим на "Аполония"
Снимка: ИК "Сиела"

Двама от най-обичаните български автори ще представят последните си романи по време на 34-тото издание на Празниците на изкуствата.  Това са Алек Попов и Михаил Вешим.

Представянето на "Оксиморон (Нечовешки роман)" от Михаил Вешим ще се проведе на 7 септември от 18.00 часа в Художествената галерия в Созопол.

"Оксиморон" е черно-бяла, смешно-трагична и уникална история за компромисите и малките неща, които ни правят хора, отбелязват издателите. В предговора към книгата самият автор пише: "Като верен син на моя малък, но славен народ аз също имам своя проект. От трийсет години. Нарекох го "Хектор". В началото той беше само фейлетон. После разказ. Стана радиопиеса. Прерасна в едноактна комедия.

Добавих още едно действие – превърна се в комедия в две действия. Сега комедията "Хектор" се модифицира в романа "Оксиморон". Получи се един нечовешки роман."

От 20.00 ч. на същата дата и отново в Художествената галерия ще се проведе и специалното представяне на сатиричното продължение на първия партизански  роман от времето на социализма в България – "Сестри Палавееви по пътя към новия свят" от Алек Попов.

"Сестри Палавееви по пътя към новия свят" преплита в себе си мотиви и сюжети в стила на филми като "Гадни копилета" на Тарантино, "Банани" на Уди Алън, абсурдните клипове на Монти Пайтън, епичния наратив на Толкин, югославските партизански екшъни и купчините винтидж комикси, за да профучи безкомпромисно през коловозите на историята и да надскочи измамната носталгия по миналото.

Сред страниците на  "Сестри Палавееви по пътя към новия свят" оживяват български комунисти, югославски партизани, банда джуджета, окопали се в старите сребърни мини на крал Стефан Урош, врачката Ганга, заблудени слугинчета, резидент на НКВД… и още куп герои на едно време, в което нищо не е нормално.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари