50 години по-късно – Ангел Филчев за "Пражката пролет"

Разказ за опита на един народ да извоюва независимост
27 авг 2018 11:30, Надежда Йосифова
90

3411 гледания   |  Още видео

50 години след събитията, придобили наименованието "Пражка пролет", Ангел Филчев издаде книга по темата. "1968. Смазването на Пражката пролет" е научно-документален разказ за опита на един народ да извоюва националната си независимост и за бруталното прерязване на надеждата с военната операция "Дунай".

Книгата е базирана на архивни документи, публикации, спомени и интервюта от чешки, словашки, руски, украински, полски, унгарски, германски, английски и български източници.

В нея се проследяват както събитията в Чехословакия, довели до интервенцията, така и случващото се в СССР и агресивните действия на руските власти и окупационните войски.

Описана е и мащабната пропагандна кампания преди, по време и след нахлуването, която и до днес изкривява фактите.

"В нощта на 20 срещу 21 август през 1968 г. войските на Варшавския договор, включително и България, провеждат военна операция с кодовото име "Дунай".

200 000 войници настъпват срещу "контрареволюционна" Чехословакия, за да прекратят "заплахата срещу социалистическия строй", а над 100 души губят живота си в сблъсъците с войските", разказа в студиото на "България сутрин" по Bulgaria On Air авторът Ангел Филчев.


 


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
едни и същи хора в Прага първо привестваха Хитлер, после Сталин
72
0
 
3
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 8 месеца
Дубчек е 100% съветско-руски възпитаник и протеже на КПСС... В тази година американците губят във Виетнам 100-200 души на седмица...Конфликтът се разраства след като Китай дава разрешение за преминаване на руските влакови ешалони с танкове и друго въоръжение...Светът е на ръба на Трета световна война - ядрена и чешките "другари" се уплашиха и поискаха да се скатаят както наеправи страната им и през ВСВ. В тази обстановка американският президент Линдън Джонсън върна обратно голяма част войници.
71
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дрън-дрън за парички по разни грантчета. Я само вижте как Пиночет в Чили идва на власт и кой му помага за преврата. Ей така, по демократично.
70
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много неудачно се дава за пример Кипър.
1. Кипър не беше член на НАТО.
2. Кипър беше нападнат от друга държава, докато Чехите сами въстанаха.
69
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
НАТО е военен съюз на суверенни държави, докато Варшавският договор не беше такъв.
Всеки може да поиска и да излезе от НАТО, но от Варшавският договор никой не можеше да излезе. В момента в който чехите поискаха Свобода, бяха смазани.
68
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кипър не е член на НАТО и тогава НАТО забрани на Турция да влиза в Кипър, но на Турция помогна СССР.
Това за лъжците, които пишат по-долу.
Вече всичко е разсекретено и се знае. Турция още от тогава леко се отдръпна от НАТО. А НАТО още от тогава е с 1 на ум за Турция. СССР още от тогава се опитва да прилапа Турция.
Та за Кипър са виновни комунистите. Ако не бяха те Турция нямаше да може да нападне и да превземе северен Кипър.
Разбира медиите в СССР първи нападнаха "империалистите" от Турция...
67
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
кфо мъ интерсувъ за пражка пролет? иде зима , рабута малку пари ич
66
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не става дума за хвалене. Става дума каква беше реалността тогава. Българите живееха много по-добре от сега. Имаше много повече социални придобивки.
Най-големият проблем беше, че не можем да пътуваме по света. Ако и това го имахме никой нямаше да се натиска да променя нещо.
65
6
 
10
 
! Отговори
тонката преди 8 месеца
Абе щом като СССР се разпадна и всички избягаха с 200 от Русия и сега се натискат за ЕС и НАТО не ми го хвалете този строй бе другари.От едната страна са Русия,Иран,Северна Корея,Сирия,Куба и Венецуела,а от другата аре няма да изброявам.(:(:(:(:(
64
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много приказки, но едно е сигурно. Години наред сума западни радиостанции - Свободна Европа, Гласът на Америка и др. всекидневно бълваха информация колко е лош социализма. Подкрепена с факти - къде истина, къде лъжа. Но когато народите на соц страните се опитваха да правят нещо западните държави пръста си не мръдваха, а гледаха сеир отстрани. Защо през 56-та никой не помогна на Унгария? Унгарците са се обърнали към западните посолства с вик за помощ. НИЩО. ПРИ ЧЕХИТЕ СЪЩО, ПРИ ПОЛЯЦИТЕ ПАК ТАКА.
63
8
 
10
 
! Отговори
lelka преди 8 месеца
Проглушиха ми ушите с тая пражка пролет. Интересно колко ли е тиражът на тая книга, кой ще си я купи. Кой ли е платил за издаването й, тъй като не ми се струва да отговаря на пазарните условия.
62
8
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 8 месеца
Най-големите глупости бяха защо били изпратени конкретно еди кои си военни части. Пишеха се, че частите били съставени от най-простите войници. Кого очаквате да пратят бъдещите десни дето по това време са служили в строителни войски. Всяка армия ще изпрати най-боеспособните си части и тези които са в най-високо ниво на боеготовност. Всеки който е служил в тези поделения трябва да е горд, че е служил в най-високо ценените поделения на Българската Армия. Аз се гордея, че служих в Елховския полк.
61
3
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 8 месеца
Съветските началници са се опасявали да не би на някой унгарец да му се размъти главата и да направи някоя глупост. 116 по официални данни са загиналите военно служещи от съветската армия, като повечето са в транспортни злополуки и поради глупост. В един случай танкова колона вижда барикада на пътя и в опит да заобиколи един танк се преобръща в реката и загива екипажа.
60
5
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 8 месеца
Тези дни се начетох на толкова много глупости. Най-голямата влизането било заради Тодор Живков, истината е съвсем друга. Съветските другари не са имали никакво доверие на когото и да е от социалистическите държави. Българската армия е поканена по причина, Червената армия да не е сама като в Унгария 1956 г. и ни е отредена роля да бъдем разделител между унгарска армия и съветската армия.
59
4
 
0
 
! Отговори
ss преди 8 месеца
Не се правя на учен, товарищ комсомолски секретар... чудно ми е единствено, дали според теб датите 23 08 39, 17 09 39,30 11 39... а сигурно като виден български родоотстъпник не знаеш, какво се е случило на 22 06 41 (освен "вероломното нападение на фашистките пълчища над мирния съветски народ")?
58
2
 
6
 
! Отговори
Господин Никой преди 8 месеца
До ss Абе неграмотник какво се правиш на много учен .То си има исторически факти как е започнала втората световна война .А прелюдия към нея са гражданската война в Испания 1936 година и предателството на тогавашните велики сили към съюзниците си в случая Чехословакия ,по късно Австрия и Полша .А целта е била една да се насочи Хитлер към Съветска Русия ,да се сбият двата народа и така да се унищожат взаимно .Но не се получиха нещата както ги бяха намислили Англосаксонците .
57
9
 
6
 
! Отговори
ss преди 8 месеца
Господин Никой, ти сигурно още си на мнение, че 2СВ е започната единствено от Германия... и че цяла Европа трябва во веки веков с благодарност да целува миризливия азиатски ботуш... така ли е , комсомолецо?
56
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Господин Никой 54
Знаеш ли, БЛАГОДАРНОСТТА никога не е била човешко качество! Даже в Библията е написано........от 10 човека, които Господ е излекувал, САМО 1 Е БЛАГОДАРИЛ!!! Така че - не прави добро, ако не искаш да ти отвърнат с лошо! Явно затова краварите се развиваха така добре досега - те НА НИКОГО НЕ СА ДОПРИНЕСЛИ ДОБРИНА, САМО НА СЕБЕ СИ, но все още продължават да лъжат хората със сладките си приказки! Е, все по-трудно де! Като гледам коментарите тук, ДАЖЕ НАШЕГО БРАТА СЕ СЪБУДИ!
55
7
 
11
 
! Отговори
Господин Никой преди 8 месеца
До ss Каква окупация те гони бе трътко миризлива .Това е Варшавски договор и в него пише как се помага на съюзническа държава изпаднала в беда .Това да не са ти Англия и Франция и Италия който изоставиха чехите през 1938 година на Хитлер .Само и само да го насочат на изток да се бие с Русия .
54
12
 
14
 
! Отговори
Господин Никой преди 8 месеца
Неблагодарните чехи взели да рипат против Русия ,като забравиха как техните приятели Англия ,Франция и Италия ги харизаха на Хитлер заедно със областа Судетия през 1938 година .И понеже Червената Армия ги освободи през 1945 година те 13 години по късно пак благодарения на техните приятели от западна европа вдигат революция и тръгват против своите освободители .