50 години по-късно – Ангел Филчев за "Пражката пролет"

Разказ за опита на един народ да извоюва независимост
27 авг 2018 11:30, Надежда Йосифова
90

3157 гледания   |  Още видео

50 години след събитията, придобили наименованието "Пражка пролет", Ангел Филчев издаде книга по темата. "1968. Смазването на Пражката пролет" е научно-документален разказ за опита на един народ да извоюва националната си независимост и за бруталното прерязване на надеждата с военната операция "Дунай".

Книгата е базирана на архивни документи, публикации, спомени и интервюта от чешки, словашки, руски, украински, полски, унгарски, германски, английски и български източници.

В нея се проследяват както събитията в Чехословакия, довели до интервенцията, така и случващото се в СССР и агресивните действия на руските власти и окупационните войски.

Описана е и мащабната пропагандна кампания преди, по време и след нахлуването, която и до днес изкривява фактите.

"В нощта на 20 срещу 21 август през 1968 г. войските на Варшавския договор, включително и България, провеждат военна операция с кодовото име "Дунай".

200 000 войници настъпват срещу "контрареволюционна" Чехословакия, за да прекратят "заплахата срещу социалистическия строй", а над 100 души губят живота си в сблъсъците с войските", разказа в студиото на "България сутрин" по Bulgaria On Air авторът Ангел Филчев.


 


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
9
 
10
 
! Отговори
ss преди 5 месеца
Типично за рубладжиите - "Вие защо биете негрите?" - говориш му за окупация от страна на ссср на чужда държава, то измества въпроса към Америка...
52
2
 
19
 
! Отговори
Варшавски договор преди 5 месеца
Войските са влезли по силата на подписания и от Чехословакия Договор за да смажат метежниците на ЦРУ.
Същия текст има в договора за НАТО.
Но за разлика от нас, когато Турция окупира с редовна войска половината от Кипър, НАТО-вци мълчах а като гъ*зове.
А когато НАТО или само САЩ нахлуваха е суверенни държави без покана, без договор, същите *** гъ*зове се скриха в миша дупка.
Когато Русия бе повикана от законното правителство на Сирия, гъ*зовете пак се разпърдяха
51
3
 
7
 
! Отговори
Путин. В.В. преди 5 месеца
А колко български, съветски, полски и унгарски войници за били заклани, застреляни? А и тези 100 загинали...малко ми се виждат, ако питаш някой по-бесен русофоб, трябва да са поне 100 000 000. Лошо, Филчв, лошо.
50
9
 
3
 
! Отговори
s преди 5 месеца
до49
Няма нищо по-жалко от побъркан рубладжия...
49
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Докога ще продължават да ни наливат отрова в ушите разни пристрастрени към изкилифарчване на историята??????? Че това преди 50 години си е било опит за чисто реваншистко възстание на недобитите фашисти и реакционери!!!! Първи опит за "цветна революция"!!! Престанете с изкривяване на историята! ТЯ НЕ СЕ ОПРАВДАВА С ДНЕШНИ КРИТЕРИИ!
48
4
 
16
 
! Отговори
Стига преди 5 месеца
с тези пражки сезони и бози от преди 50 години! Имаме си достатъчно актуални проблеми днес, не ни баламосвайте с глупости. Пишете какво стана с 18-годишния петрички контрабандист и касапин, пишете кой проспа Олимпик, пишете къде е Митьо и защо Бенчо не е окован като Иванчева. Това пишете.
47
9
 
20
 
! Отговори
ст.-школник преди 5 месеца
И аз бях в Чехословакия през 1968. Не съжалявам за нищо, няма за какво и на кого да се извинявам, ще го направя отново. Ние действахме напълно по тогавашните закони на Народна Република България.
46
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Изпълнили са интернационалния си дълг! Скромно и с достойнство!
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А 100 години по късно!?
44
12
 
23
 
! Отговори
Петров преди 5 месеца
В Съветската армия през 1968 г. е имало не само руснаци - а и украинци, белоруси, грузинци, литовци, арменци, казахи, таджики и т.н. обаче са "виновни руснаците". В Императорската руска армия, която освобождава България най - важни били финландците и един японец и "други народ"., но не и руснаците. Това е логиката на Америка за България .
43
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма лошо от спомени.
Дали ще има спомени от 20-та годишнина на `омиротворяването` на Ирак от САЩ?
Убитите в Чехословакия колко са? Единици, броят се на пръстите на едната ръка.
Убитите в Ирак за три месеца са 1 000 000 /един милион/.

Не е зле да се помни всичко, а не само това, което се харесва на някои.
42
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тия терористи финансирани от Запада искаха да запалят гражданска война като в Сирия на територията на целия СССР и да убият много хора и ако могат и 3-та световна война. Само непобедемита Червена армия отново спаси света от трета световна война. Браво.
41
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 1968 г. в нашия НК хомосексуалството е обявено за престъпно.След това минахме под дъгата и поехме цветен път на пролети и нежности!
40
6
 
16
 
! Отговори
Петров преди 5 месеца
Такива са чехите, страхливо племе. По време на Австо - Унгария чакаха до последно да обявят независимост чак когато империята беше победена през 1918 г. По време на протектората два като видяха че Райха е победен през май 1945 решиха да се направят на "окупирани". През 1968 г сметнаха че договора които са подписали да са част от Варшавския пакт е само хартия защото от САЩ ги излъгаха че СССР няма да "посмее" да се намеси, щото го било страх.
39
5
 
12
 
! Отговори
Валентин преди 5 месеца
Ангел Филчев - син на Никола Филчев (активен борец за демокрация ?!)- какво може да напише такъв !!
38
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И те като грузинците и украинците са вярвали, че знаменитите натовски войски ще дебаркират в Прага!
37
5
 
7
 
! Отговори
до 34 преди 5 месеца
са били избрани полкове с най-глупавия и неграмотен личен състав.......са били избрани полкове с най-глупавия и неграмотен личен състав..ДА,БЕ ! тогава имахме съквартирант,участвал там, приет без изпити студент в математическия. ходи точно до нова година. изпити - йок ! беше кръгла нула,ама ползваше привилегията да следва . той разказваше, че по оградите на лагера им имало надписи : " иван,иди домой,что олга спит с другой".- явно признак на обичта на чехословаците към " омиротворителите".
36
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Имаме 2 жертви.Нашите момчета били харесани от чешки момичета и местните хулигани ги пребили.
35
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пражката пролет е финансирана и дирижирана от същите детo направиха арабската пролет, номера не мина.
34
7
 
7
 
! Отговори
Участник преди 5 месеца
Вчера в предаването на Bulgaria On Air един *** се изказа, че за Чехословакия са били избрани полкове с най-глупавия и неграмотен личен състав. Този *** трябва да знае, че в БНА това бяха най - боеспособните полкове с отлично подготвен личен състав. Водещия - мижитурка от висша класа мълчеше ката Г-З