50 години по-късно – Ангел Филчев за "Пражката пролет"

Разказ за опита на един народ да извоюва независимост
27 авг 2018 11:30,
90

50 години след събитията, придобили наименованието "Пражка пролет", Ангел Филчев издаде книга по темата. "1968. Смазването на Пражката пролет" е научно-документален разказ за опита на един народ да извоюва националната си независимост и за бруталното прерязване на надеждата с военната операция "Дунай".

Книгата е базирана на архивни документи, публикации, спомени и интервюта от чешки, словашки, руски, украински, полски, унгарски, германски, английски и български източници.

В нея се проследяват както събитията в Чехословакия, довели до интервенцията, така и случващото се в СССР и агресивните действия на руските власти и окупационните войски.

Описана е и мащабната пропагандна кампания преди, по време и след нахлуването, която и до днес изкривява фактите.

"В нощта на 20 срещу 21 август през 1968 г. войските на Варшавския договор, включително и България, провеждат военна операция с кодовото име "Дунай".

200 000 войници настъпват срещу "контрареволюционна" Чехословакия, за да прекратят "заплахата срещу социалистическия строй", а над 100 души губят живота си в сблъсъците с войските", разказа в студиото на "България сутрин" по Bulgaria On Air авторът Ангел Филчев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
10
 
! Отговори
Павел Виницки ???!? преди 5 години
В началото на демокрацията се запали един млад чех в знак на протест срещу случващия се грабеж и подмяна на истинските дисиденти с агенти! Някой помни ли как се казва, знае ли изобщо за него или само Палах, Палах, Палах..........!
8
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Арабската пролет беше много по-хубава, зашото:1.създадохме хаос в целия Близък Изток и северна Африка................това е т.нар. теория за управляемия хаос.2.откраднахме малко нефт и газ и уредихме наши(западни фирми)да контролират нефтодобова и газодобива.
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за Коледа в Кербала докъде стигнахме с творчеството! Полски филм има - факт! Панчо Младигеров някаква рапсодия по екшън нещо така....!?
6
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Друго си е една оранжева революцийка, организирана от западните служби, нали??
5
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде стига вече с тези римски историй те не ни интересуват ! Интересуват нини-заплатите пенсийте здравеопазването образованието ! Интересува ни как живеем тук и сега-а не -там тогава и ония !
4
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде стига сте въртяли тая Пражка пролет като стара грамофонна плоча..............досадни станахте вече!!!
3
7
 
16
 
! Отговори
Айде преди 5 години
Я кажете за арабските пролети и революции на САЩ,довели до хиляди жертви и беди...
2
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е за независимост, а за социализъм по европейски! Ако искаха капитализъм, никой нямаше да им пречи!
1
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оф. Пак ли ?