Наградиха Иън Макюън на Синелибри

Фестивалът открит с филм по негов роман
12 окт 2018 10:23, Петя Славова
0
Наградиха Иън Макюън на Синелибри
Снимка: Синелибри

Един от най-знаковите автори в съвременната белетристика Иън Макюън получи почетна награда на фестивала CineLibri в зала 1 на НДК.

Ефектен визуален пърформанс (Полиформа студио, танц и хореография Дорина Пунчева и Цветан Апостолов) ознаменува четвъртото издание на единствения фестивал в света, празнуващ неразривната връзка между двете най-популярни и обичани изкуства – киното и литературата. Непосредствено след церемонията се състоя българската премиера на филма "На плажа Чезъл" (реж. Доминик Кук), екранизация на едноименния роман на Макюън, номиниран за "Букър".

Иън Макюън, който е не само изящен стилист и проникновен изследовател на човешката психика, но изтъкнат общественик и ненадминат преводач на литературата на езика на киното, благодари за оказаната чест с думите: "Уверявам ви, че за мен това е наистина изключително интересен фестивал - не прилича на никой друг фестивал, на който съм присъствал, а съм присъствал на страшно много."

Часове по-рано, на тържествена церемония в Аулата на Ректората, Макюън беше удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" и произнесе академично слово на тема "Свободата на изразяването" (Freedom of Expression).

"Организациите, които разпространяват фалшиви новини, искат да ни накарат да вярваме, че нищо не е истина, че на никого не можем да се доверим и по този начин на сцената излизат демагогията, цинизмът и нихилизмът. Ще си позволя да се позова на един цитат от Волтер: "Може да не съм съгласен с това, което казваш, но ще защитавам с цената на всичко правото ти да го кажеш", отбеляза писателят.

Макюън подчерта, че е посветил живота си на романа като начин за изследване на хората и взаимоотношенията им с духовния и заобикалящия ги свят: "За мен е голяма привилегия да посветя живота си на тази литературна форма. И за мен е голяма чест на получа наградата на Софийския университет." Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Факултета по класически и нови филологии и на Факултета по славянски филологии.
 


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари