Проф. Овчаров за културата и историята на маите

Археологът подготвя нова книга за своето пътешествие
Обновена: 3 яну 2019 14:59 | 3 яну 2019 14:30,
9

Мистерии, тайнствени находки, йероглифи... проф. Николай Овчаров вече повече от 20 години ни разкрива непознати светове и не скрива да попълва празнините не само в българската, но и в световна история.

Археологът постави началото на една интересна поредица от пътеписи, които пише по време на своите пътешествия. В студиото на "България сутрин" той обясни, че вече е посетил близо 63 държави.

"Наскоро направих такова пътуване - в Латинска Америка и по-точно в района, населяван от маите. Това са южните щати на Мексико, Гватемала, Белис и Хондурас. Това мое пътуване подготвям в последните 2-3 години. Направихме един преход от 4000 км с автобус", допълни още проф. Овчаров.

Той е категоричен, че посетените места са били наистина страхотни, а културата на маите пък описва като невероятна и надминаваща всички очаквания.

"Най-впечатляващо при маите са строежите им. При тях е имало строго разграничение в социалната йерархия. Елитът им е живял в уникални градове, а по-бедните са живеели доста примитивно. Огромната част от техните строежи са т. нар. пирамиди", каза още Овчаров пред Bulgaria ON AIR.

В момента проф. Овчаров подготвя нова книга за своето пътешествие за културата и историята на маите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
а за траките преди 5 години
Тоя чичка/ не знам кой шегаджия го кръсти българския индиана джонс/, само за пътешествията си ли ще пише - същото сигурно го прави във Фейсбук да го видят къде се разхожда с булята, ама интересно що не пише какви грандиозни открития е направил, че чак е и професор? Като четем иманярите какво били измъкнали, май докато такива са на екскурзии, България губи ценно историческо наследство? Вместо за маите да беше обиколил Тракия и да пише за траките,а?
7
0
 
0
 
! Отговори
тато преди 5 години
маите са чисти македонци,който не вярва да сравни сравни езика им с този на маките и да види че е същият
6
0
 
4
 
! Отговори
професионалисти щото преди 5 години
До ШибиРиби Ами той един негов колега, светла му памет, май пръска Бибито с ла.няна вода от некакъв целебен кладенец в Плиска май беше? И после като установиха, че си е бъкана с бактерии какъв майтап падна....
5
0
 
3
 
! Отговори
летях преди 5 години
До АнонименАми в "жалкия си живот" например, отглеждах семейство, създавах дом, садих дървета, строих чешми, работих здраво и по -важно, обиколих доста страни в света със собствени средства. Със заеми, с икономии, със търсене на най-евтини оферти - т.е. наистина с интелигентност.....но видях невероятни неща, наистина невероятни. И всеки ден съм благодарен за всеки миг от "жалкия си живот"!
4
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До хитроА ти като толкова интелигентен какво постигна в жалкия си живот?
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама, професорът сега ли установи че маите са строили пирамиди? Пак е напредък де ...
2
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До хитро Пиши и ти . Ама не можеш . То злобата и завистта са безгранични както и некадърността.
1
3
 
13
 
! Отговори
хитро преди 5 години
Иде човека на екскурзия, май с другарката си /Ангхор /, и после хоп....книгаа! И "балъците" купуват и четат , а въпросния автор прибира, прибира и хоп....нова екскурзия с другаркатааааа - и пак книга и така - 63 държави! Сигурно и спонсори се намират, но по интересно е, че докато археолози по света се трудят на обекти и правят зашеметяващи открития, нашия човек хитричко се е ориентирал към туризма и писането, защото едва ли е правил разкопки на градовете на маите - няма кой да го покани, май