Български разказ редом до творбите на Едгар Алън По

"Кръв от къртица" бе поместен в учебник по литература в САЩ
28 яну 2019 11:30, Нели Христова
30

Редом до Едгар Алън По, Хауърд Лъвкрафт и Айзък Азимов в учебниците по литература в САЩ се нарежда и един български разказ.

"Кръв от къртица"на Здравка Евтимова първо бил публикуван отвъд океана под заглавието "Кръв" в литературното списание на университета Антиок. А след това поместена и в антология на съвременни разкази, които съдържат под 2000 думи. Именно там издателите на учебника прочели разказа и решили да го включат в помагалото за 8 клас.

"В Дания също учат този разказ. Предпочитат разказа, защото е къс, а самите изречения са лесно разбираеми за четящите. Дългите изречения често карат човек да не може да разбере каква идея се крие зад него", обясни Здравка Евтимова пред Bulgaria ON AIR.

Тя е категорична, че животът постоянно ни поставя пред пропасти и различни разочарования, на които трябва да погледнем като урок, не като упадък.

"След като стана ясно, че разказът ще се изучава от учениците в САЩ ми се обади моята издателка Божана Апостолова, която ме подкрепя от много години. Ако беше наблизо, можеше да ме удуши в прегръдките си. Още не съм готова да бъда в българските учебници. Този разказ е малко страшен и леко зловещ", коментира авторката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
Ника преди 5 години
Не е лошо да прочетете и други разкази от тази авторка.И пребройте в колко от тях се говори за кръв.Има нещо ,което ме смущава,но ще оставя всеки да си направи сам извода.А иначе "Кръв от къртица" носи прекрасната идея за НАДЕЖДАТА.Друг е въпросът,че художествената реализация не ми допада изцяло.Но...
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При този капацитет на образованието в България, по добре да не го включват в учебниците, че не се знае какви ще са последствията. При това неразбиране на това, което се чете не ми се мисли как ще го възприемат учениците.
20
0
 
1
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 5 години
До Анонимен 24Няма нищо общо с малката кибритопродавачка. В началото напомня на "По жицата", но след това поема в друга посока.
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
този разказ ми напомня на малката кибритопродавачка на Андерсен...само че е някак преиначен ...нещо от рода на ужасите или някакво подобие...просто не ме напуска впечатлението за някакво плагиатство...
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Четох разказа.Наистина е леко страшен и леко зловещ.На мене лично не ми хареса.Има го в интернет.Всеки си има мнение
17
1
 
4
 
! Отговори
кървища на кървавица преди 5 години
Кръв от домашна кървавица - днес открих колата си ударена. Е,бас си държавата. Паркираш и не знаеш, кой ще ти удари колата. Мутренска държава
16
0
 
6
 
! Отговори
Божанка Петкова преди 5 години
Разказът е публикуван в списание Съвременник преди доста години.Идеята е за НАДЕЖДАТА при хора,които вървят към смъртта поради неизлечима болест.И за действията на хора,които искат да помогнат.Наистина разказът е разтърстващ и запомнящ се!
15
0
 
3
 
! Отговори
сара преди 5 години
Не съм чела разказа, а и не знам има ли го издаден и достъпен в електронен вид. Бих го прочела. Направи ми впечатление, че е включен под заглавието "Кръв" . Запитах се, а защо не "Къртица" ?
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво, ето такива неща трябва да учат хората в училище. Криминалните романи развиват логическото мислене, а вместо туй децата четат некакви блудкави неща дето нямат никакъв смисъл и от тях се затъпява.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идеята щеше да е антихуманна ако беше басня с поука с възпитателна цел. Обаче просто показва реалността, а тя е такава.
12
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредно доказателство, че таланта и кадърноста не струват почти нищо в мутренска България.
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Хематолог Единственотоq което можеш да намеришq е това което носиш в себе си. Иронията е че си се кръстил хематолог )))Не ти е винове никой разказ. И аз не мога да изкача Еверест, но за това не обвинявам Господ, че го е съдал.
10
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега е време да поместите разказа в бг учебника.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато случах какво казва за себе си като преводач и се упрекваше, че се е провалила се, защото е насочила вниманието себе си А НЕ Е САМО ГЛАС,се сетих за нашите мили политици....да обясвянам ли по надълбоко.Свобоният човек не знае, че е свободен, той няма такава дума в речника си.Той Е.
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разказът е дълбоко разтърсваш, питам се кой всъщност живее-даващия или получаващия и накрая неизменната тълпа, която потъпква извора...Творец е този, който може да каже нещо по-красиво от тишината.Благодаря за преживяването....
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледах интервюто с интерес. Все по рядко ми се случва. Почувствах удовлетворение от ласкавите и думи за Смирненски и Йовков. Любим мой поет и любим мой писател. Имаме великолепни примери.
6
1
 
11
 
! Отговори
до 2 преди 5 години
Анонимна бокликчийска кофо, поне да беше си направи труда да прочетеш разказа, преди да пишеш поредните си умствени диарии!
5
8
 
10
 
! Отговори
Хейтър преди 5 години
Кога ще видим такъв тип разкази в нашето образование по литература? Вместо класически произведения в 9 и 10 клас младежкият ум много по-лесно би усвоил модерна литература като Кинг, Лъвкрафт, По, Азимов, дори Толкин. Разбира се, това е невъзможно и шок за всички учители, ще трябва да четат "ужасна комерсиална" литература. А на децата ще стане изведнъж много интересно в часовете в литература и ще се предизвика интереса им да четат. Но не, много по-лесно е да се създават промити мозъци. ЕСЕ!
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малко е зловещ разказът.И се разбира двусмислено.Ако имах дете не бих искал да го изучава.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Дания то учат, в САЩ го учат, но в България-не.