Български разказ редом до творбите на Едгар Алън По

"Кръв от къртица" бе поместен в учебник по литература в САЩ
28 яну 2019 11:30, Нели Христова
30

Редом до Едгар Алън По, Хауърд Лъвкрафт и Айзък Азимов в учебниците по литература в САЩ се нарежда и един български разказ.

"Кръв от къртица"на Здравка Евтимова първо бил публикуван отвъд океана под заглавието "Кръв" в литературното списание на университета Антиок. А след това поместена и в антология на съвременни разкази, които съдържат под 2000 думи. Именно там издателите на учебника прочели разказа и решили да го включат в помагалото за 8 клас.

"В Дания също учат този разказ. Предпочитат разказа, защото е къс, а самите изречения са лесно разбираеми за четящите. Дългите изречения често карат човек да не може да разбере каква идея се крие зад него", обясни Здравка Евтимова пред Bulgaria ON AIR.

Тя е категорична, че животът постоянно ни поставя пред пропасти и различни разочарования, на които трябва да погледнем като урок, не като упадък.

"След като стана ясно, че разказът ще се изучава от учениците в САЩ ми се обади моята издателка Божана Апостолова, която ме подкрепя от много години. Ако беше наблизо, можеше да ме удуши в прегръдките си. Още не съм готова да бъда в българските учебници. Този разказ е малко страшен и леко зловещ", коментира авторката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една от най-талантливите български писателки изобщо, езикът й е разтърстващ. Много от разказите магат да се прочетат в интернет.
1
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Под къртица се разбирадълбоко внедрен рускишпионин . Като се добавии кръв се получава взривоопаснасмес . Най-вероятно товае сърфинг на вълните наамериканската русофобия .