"Уловеното време" - артистичният завет на Тарковски

Режисьорът за филмите си, за изкуството, за живота
5 апр 2019 02:30, Петя Славова
2
"Уловеното време" - артистичният завет на Тарковски
Снимка: ИК "Колибри"

Проникновената изповед на руския кинорежисьор Андрей Тарковски "Уловеното време" може да намерим у нас от 5 април в превод на проф. Владимир Игнатовски.

"Уловеното време" е преди всичко безценен артистичен завет и откровен разказ за сложните отношения на режисьора с властта, за трудната съдбата на неговите филми, за ограниченията и препятствията, които е трябвало да преодолява през годините.

Читателят добива представа за развитието на възгледите на Тарковски за киното и на изкуството въобще, за аспектите на творческия процес: работата със сценария, с актьорите, с композитора и оператора…

Режисьорът отделя особено внимание на изразните средства на киното: изображението, монтажа и най-важното за него ─ екранното време, времето, уловено от камерата, фиксирано върху филмовата лента, в чието протичане на екрана се реализира животът на героите и на произведението. "Уловеното време" е третото издание на този текст на големия режисьор след немското "Die Versiegelte Zeit" и английското "Sculpting in the Time".

  "Шедьоврите се раждат от стремежа да се изразят нравствени идеали", пише Андрей Тарковски, едно от най-ярките имена не само в руската, но и в световната кинематография.

"Уловеното време" е неговият разказ за живота му в изкуството, за "Иваново детство", "Андрей Рубльов", "Соларис", "Сталкер", "Носталгия", "Жертвоприношение", превърнали се отдавна в неделима част от световната култура.

По думите на Тарковски всички ние живеем във въображаем свят, който сами създаваме. "Затова сме зависими от неговите недостатъци, а бихме могли да зависим и от неговите достойнства."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
1
 
! Отговори
На Иван брат му преди 5 години
До 1: Велик, ама бил "мека китка"...
1
0
 
3
 
! Отговори
Александър преди 5 години
Велик режисьор.