Хенри Джеймс затяга "Примката на призрака"

Историята в ново издание с твърди корици
4 юни 2019 23:22, Петя Славова
0
Хенри Джеймс затяга "Примката на призрака"
Снимка: ИК "Сиела"

Всяка къща си има своите тайни и легенди, но едва ли някой е готов за злото, което тегне над имението Блай, а всеки, дръзнал да  прекрачи прага му, ще трябва да се срещне с "Примката на призрака".

17 години след първото си издание в България класиката "Примката на призрака"  от Хенри Джеймс – един от еталоните на историите за призраци – оживява отново в луксозно издание с твърди корици и майсторския превод на Иглика Василева.

С интимната си атмосфера, с брилянтно конструирания си сюжет и с богатата на интерпретации загадъчност шедьовърът на Джеймс е сред най-важните представители на готическата проза oт Викторианската епоха, актуален и до днес.

Животът на Майлс и Флора е привидно нормален. Въпреки че са осиротели, децата живеят в самотното имение Блай под грижите на млада и съвестна гувернантка. Скоро обаче мистериозни и призрачни явления започват да смущават нощите им... и постепенно да променят емоционалното и психологическото им състояние.

Възможно ли е обаче злото да бъде проекция на нечия фантазия... или да бъде реална заплаха, примамена от своите хищни апетити към младежката невинност и наивност? Нима сред мрачните кули и коридори на старата постройка се е скрило и дебне нещо, което не може да бъде проумяно и преборено чрез обикновения човешки разум?

"Примката на призрака" от Хенри Джеймс ще ви напомни, че най-страшните чудовища се крият само и единствено зад вратата на собственото ви съзнание. Новелата е послужила за вдъхновение на редица съвременни автори, а фабулата ѝ е в основата на десетки произведения и адаптации в театъра, в киното и в телевизията –  от шейсетарската кино класика "Невинните" на Джак Клейтън до предстоящия втори сезон на сериала "The Haunting of Hill House" на Майк Фланаган.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: Хенри Джеймс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари