"Александър Велики" проговаря на български

Творбата на Никос Казандзакис в луксозно издание у нас
17 юни 2019 20:14, Петя Славова
37
"Александър Велики" проговаря на български
Снимка: ИК "Сиела"

Александър Македонски е една от най-магнетичните и пленяващи въображението фигури в световната история. Герой, велик пълководец, цар, мистик, мисионер, потомък на Херакъл, той самият е легенда. Грък с изключителен живот, пресъздаден  брилянтно от друг, не по-малко легендарен потомък на Олимп –  Никос Казандзакис.

За първи път на български език в луксозно издание  с твърди корици се повява "Александър Велики" – юношески роман в духа на добре познатата и превърнала се в класика "В дворците на Кносос".

Съдбата на древногръцкия владетел е предадена от гледната точка на младия Стефан – момче, което израства заедно с Александър, а по-късно става негов офицер и го следва в походите му из далечни земи.

Казандзакис бяга от клишето и изгражда пълнокръвен, многопластов образ на древния пълководец – едновременно близък до историческите източници и все пак плод на личната философия на автора на "Аскетика", "Братоубийците" и "Алексис Зорбас".

История, подходяща за малки и големи, която се превръща в незабравим урок по героизъм и чест, "Александър Велики" от Никос Казандзакис е майсторско съчетание на биография и приказка, което припомня силата на мечтите да се постигне невъзможното.

Никос Казандзакис е най-известният гръцки писател и философ на 20. век. Поет, есеист и философ, сред най-известните му творби са "Алексис Зорбас", "Капитан Михалис", "Последното изкушение", "В дворците на Кносос" и "Аскетика".


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
1
 
! Отговори
A преди 1 месец
До Анонимен 8
Е тогава не са били на мода кражбите по европейски програми. Ако бяха - Александър Македонски щеше да построи магистрала до Индия. И можете да бъдете сигурни , че щеше да бъде по евтина (в човешки животи) и по здрава и сигурна с векове.
32
2
 
0
 
! Отговори
A преди 1 месец
До Fenasi Kerim 3
Не той е българин.
31
3
 
1
 
! Отговори
Брат Ангеларий преди 1 месец
За сведение на Василий офталмолога аз съм психиатър-проктолог и ще го излекувам безплатно заедно с всички вулгарни греки, македоняки, сърбаки, турчаки и шиптарляки, да не говорим за бляки. След прегледа ще му мине мерака да е офталмолог и ще си стане пак въшколог,какъвто се е родил.
30
2
 
2
 
! Отговори
Мл. преди 1 месец
Истинското име на "Никос Казандзакис" е Мико Казанджийкин (Синът на казанджийката)- Българско момче,откраднато от гръцки разбойници след като са убили баща му. После някой от тях го е осиновил,понеже го е харесал или е изпитал угризения на съвестта,а той се оказал талант. Отгледан от бивш разбойник,той включва в творчеството си някои негови спомени за "подвизи" срещу невъоръжени жени и деца,както е описано в Зорба "гъркът".
29
4
 
5
 
! Отговори
Aha преди 1 месец
Недраги шиптъри и други гейски алтернативи от странен произход, Ал.Македонски си е баш грък сравнение с разни албански меки китки.
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А вярно ли е, че най-добрият приятел на Александър-Хефестион е бил гей? За самият пълководец не смея да питам...
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз също много щях да харесвам гърците защото са измислили любовта и секса, само ако не бяха римляните да включат и жената в тях.
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Първата и единствена държава с името Гърция се създава 1830г. Останалото е преводи какво и как означавало Гърция на еди кое си наречие.
Ние имаме в историята си цар на и на Гърци, но Гръцки цар на Българи обаче няма (документирано на каменен, не книжни преписи ).
25
2
 
7
 
! Отговори
До23 преди 1 месец
Какъв език на омразата бре? Просто поставяме под съмнение някои очевадни лъжи. Например тази, че Александър е грък. Другата очевадна лъжа е, че е разнесъл елинизма чак до Индия и Афганистан. Сега самият той може и да е повлиян от елинизма, но още баща му покорява елинските племена, които също не са били еднородни. То бива да си елинопоклонник, но включи я тази глава, не всичко което хвърчи се яде ..
24
1
 
4
 
! Отговори
Киро Вампиро преди 1 месец
Бил е от Перник.
Пра пра дядо на легендарния Кра кра Пернишки.
23
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 21

Ти щото си някакъв образован, професоре? Нещо да кажеш за преиначаването или това е валидна информация за теб.. чук! Българина се прави че Гърция не съществува. Не съм елинофил ама продължавайте с култа на омразата към ГР и преиначените прости истини.
22
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако Александър беше грък щеше да е Александър гръцки ама не е. Най-вероятно е от някое илирско(албанско) племе и се е казвал Искендер(Александрос е погърчената форма на името му) Самите елини свидетелстват, че той е говорел с македонските бойци на език различен от гръцкият.
21
4
 
2
 
! Отговори
Тольо преди 1 месец
До 17
Не съди по собствената си необразованост,глупост и невежество за останалите...
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интереса към древността започва с ренесанса в Европа. На кастата благородници безделници, им се предлага това, от което имат нужда за да разтягат локуми. Гръчката графична система не е на самоопределил се народ а служебна и кастова в рамките на различни империи, и ползвана от различни по бит и етнос народи. Дори Хердот (бащата на историята) е използвал модерното тогаз йонийско наречие, записвано с грцка графична система,описва населението в "Гръцките" градове държави с обреди на африкански народ
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бил е македонец от български произход.
Правнук по майчина линия на Авитохол.
18
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе елинофила, я ми кажи какво общо имат сегашните гърци с древните елини освен любовта им към малки момченца с едва наболи бради?
17
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
най ме кефи как България е една от страните които най-малко знае за Древна Гърция от целия свят щото Ганец се пръска по шевовете от яд и завист и се прави че Гърция не е там, не съществува, не е толкова велика, не е люлката на цивилизацията и т.н Яд та яд.

Сори ама Гърците имат величието за което си мечтаете. В смисъл наистина го имат като реално постижение за разлика от ламтежите ви за величие които се раждат и остават в главите ви
16
4
 
7
 
! Отговори
lYl АВИТОХОЛ lYl преди 1 месец
Александър Македонски си е чист тракиец, както Спартак, както и много от римските императори! Както и много от нас имат тракийска кръв, пра-българска, славянска, малко готска, както и на някой места келтска, защото на места в България се наблюдават типично келтски черти, рижи с лунички по лицето.
15
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тука здраво работите с истината виждам.. не бил грък.. завистта ви към Гърците си личи
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Областта (Тема) Македония, се е простирала до около Траянови варата. Това е по карти от Римско време. Баща му, Филип или Б/Пилип, е убедил или покорил племената в Тракия И Европа, и е създал мощен военен съюз. Сина е довършил започнатото. Целата е била Египет, вероятно отмъщение за нанесено по рано поражение. От там насетне той е цар на света и следват задължителните демонстрации в околностите на тогавашния център на света.