"Александър Велики" проговаря на български

Творбата на Никос Казандзакис в луксозно издание у нас
17 юни 2019 20:14, Петя Славова
37
"Александър Велики" проговаря на български
Снимка: ИК "Сиела"

Александър Македонски е една от най-магнетичните и пленяващи въображението фигури в световната история. Герой, велик пълководец, цар, мистик, мисионер, потомък на Херакъл, той самият е легенда. Грък с изключителен живот, пресъздаден  брилянтно от друг, не по-малко легендарен потомък на Олимп –  Никос Казандзакис.

За първи път на български език в луксозно издание  с твърди корици се повява "Александър Велики" – юношески роман в духа на добре познатата и превърнала се в класика "В дворците на Кносос".

Съдбата на древногръцкия владетел е предадена от гледната точка на младия Стефан – момче, което израства заедно с Александър, а по-късно става негов офицер и го следва в походите му из далечни земи.

Казандзакис бяга от клишето и изгражда пълнокръвен, многопластов образ на древния пълководец – едновременно близък до историческите източници и все пак плод на личната философия на автора на "Аскетика", "Братоубийците" и "Алексис Зорбас".

История, подходяща за малки и големи, която се превръща в незабравим урок по героизъм и чест, "Александър Велики" от Никос Казандзакис е майсторско съчетание на биография и приказка, което припомня силата на мечтите да се постигне невъзможното.

Никос Казандзакис е най-известният гръцки писател и философ на 20. век. Поет, есеист и философ, сред най-известните му творби са "Алексис Зорбас", "Капитан Михалис", "Последното изкушение", "В дворците на Кносос" и "Аскетика".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
5
 
! Отговори
Бож. преди 4 години
Да си грък е позорно и Александър добре знаел това. Той обаче бил хитрага и будалкал гърците,за да неутрализира тяхната съпротива и да ги oнoждa безпроблемно,а тез наивници му се вързали на тенекията и още си я носят
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен това Александър е извън брачен син, защото той е роден докато баща му Филип е бил преди това дълго време в Египет !
6
4
 
8
 
! Отговори
Philips Мъкедонски преди 4 години
Не е гърк, македонец е, от Северна мъкедоня.
5
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Александър "велики" е само един сатрап, мародер и кръволок.Вилнял из една древна цивилизация оставяйки след себе си изгорена земя, оплячкосани богатсва и огромни човешки жертви.
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Александър Македонски е роден и управлявал огромната област в древността " Маседония" . Държавата Македония се появява в близкото минсло въз основа на историята и всички интерпретсции на нсши историци и гръцки такива не вървят. Да сте чули сърбите нрщо да пишат и говорят за Македония ,? Не. При сърбите историята не се пренаписва от сороскиНПОта като при нас
3
2
 
8
 
! Отговори
Мл. преди 4 години
Казано другояче той е толкова грък,колкото Махатма Ганди е англичанин
2
4
 
13
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 4 години
Александър Велики (Buyuk İskender) не е грък. Баща му Филип е водил битки с гърците. Още по малко пък има нещо общо с днешните "македонци". Предполагам че е бил тракиец или илир (албанец).
1
3
 
11
 
! Отговори
Мл. преди 4 години
Александър е4 толкова грък,колкото е Ташунка Витко.