Българската писателка, за която говори светът

В САЩ ме канят по литературни фестивали, сподели Здравка Евтимова
40

В рамките на няколко седмици трета книга на Здравка Евтимова бе публикувана в Италия. Престижно литературно френско издание пък публикува рецензия за "Невъзможно синьо", а в началото на седмица тя получи наградата на името на "Милош Зяпков" за сборника "Юлски разкази".

В "България сутрин" авторката обясни, че може би една от основните причини да бъде толкова канена по различни литературни фестивали по света е издаването на разказа ѝ "Кръв от къртица" в САЩ.

"Получих покана от два литературни фестивала в Италия. Там направих премиера на една от своите книги. Факт е, че един толкова стар разказ като "Кръв от къртица" се появи в САЩ и след това събитие получавам доста покани за участие в различни мероприятия. Може би в Щатите обаче имам повече книги, отколкото в България. Издавам и в Италия, Израел, Канада, Китай и Гърция", разкри тя.

Евтимова допълни, че едно от любимите ѝ занимания е четенето на творби от различни български автори.

"Обичам българската литература и най-големият подарък за мен е, когато друг автор ми подари книгата си. Няма нищо по-укрепващо и силно за един човек да чете родни автори. Това, което колегите пишат, прави България по-широка, по-светла и по-свободна", заяви писателката пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гнустна комунистка.
27
3
 
1
 
! Отговори
До номер 32 / 2 преди 4 години
Или на Лазар Николов, Константин Илиев, Георги Тутев в музиката? Само за да спомена няколко имена. И то най-известните. Та всичко е наред. Капитализма се е погрижил. За какво са зъби на жената? Важното е да си плаща данъците с всичките тези книги, издадени навънка. Да. Авторски права, туй-онуй. Дано проверят данъчната декларация. Може пък и да я вземат в "проект". Да напише нещо кратичко, така, за стена. Да го сложат в някои от апартаментите, купени на безценица. Така, по Европейски.
26
0
 
2
 
! Отговори
До номер 32 преди 4 години
Ама, моля Ви, как може такова нещо?!? Защо подлагате под съмнение капитализма и демокрацията?!? Нямала зъби, защо не са осигурени.... Какво искате да кажете, че в Бълxария хората на интелектуалния труд изнемогват?!? Ама, недейте. Нали капитализма дойде, за да възроди интелектуалния елит, смазан от комунизмо-социализма? (Дайте ми съвременни еквиваленти на Константин Павлов, Николай Кънчев, Биньо Иванов, в литературата, или на Слона, Рембранда в изобразителното изкуство и ще Ви стисна ръката).
25
1
 
2
 
! Отговори
98974 преди 4 години
До 98974Но според мен, тя пише по много интелектуален начин. Радва ме, че има такава личност в българската литература. (Но сякаш е твърде интелектуална за средния читател; тя не разчита на напегната сюжет.)
24
0
 
0
 
! Отговори
98974 преди 4 години
До БеселинаБеселина, съгласна съм с това, което казвате. Авторката пише по един своеобразен начин. Внушава емоции. В предния коментар исках да кажа, че единственият разказ, Кръв от къртица, който съм прочела от Здравка Евтимова, много ме впечатли. Но според мен, тя пише по много интелектуален начин.
23
3
 
5
 
! Отговори
да бъдеш или да имаш преди 4 години
Не съм чела нищо от Здравка Евтимова. Отворих нета, попрочетох малко биография - куп награди, като се започне от 1982 година. Това, което ми направи впечатление в разговора, е неясният говор, писателката е почти без зъби. Водещият каза, че по повод успеха на разказа "Кръв от къртица" писателката е била в множество телевизионни студиа. Как в една телевизия не обърнаха внимание, не и помогнаха да се снабди с подходящи протези?!!! Ходи по света и показва съдбата на успелите бг писатели.
22
6
 
4
 
! Отговори
Борис Бойков преди 4 години
Аз четох "Винету" ама не ми хареса. Зарязах я по средата. Книгите са за абдали. Гледайте вместо това футбол и филми - напр. "От местопрестъплението - Маями"
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радвам се. Тя ми е една от тримата най-любими съвременни български писатели, заедно с Иво Иванов и Георги Господинов (поне заради последния му роман Физика на тъгата). От Здравка Евтимова всичко ме вълнува, просто защото езикът й е магически.
20
9
 
3
 
! Отговори
Зелен ЕвроЖендрВеган преди 4 години
тази за Жендр, Вегани и Глобално Затопляне ли пише, че е толкова хвалена?! Това са теми Пулса на Времето и Измамата на Хилядолетието!!
19
2
 
3
 
! Отговори
Беселина преди 4 години
До 98974Има много интересен стил на писане. Не ми е най-любим автор, но поне произведенията и са много въздействащи и запомнящи се. Наскоро четохромана и "Зелените очи на вятъра", изпитвам противоречиви чувства към него. Много е вълнуващ и въздействащ, същевременно сякаш е разпоккъсан, може би малко ендостранчив, малко мистичен, малко недовършен...
18
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали затова скачахте с двата пръста 89-а година?!? (Само да попитам: а усещате ли къде са двата пръста сега? И май не са само два, а?) Като има опция за коментари - ще има и коментари. Много изненадващо и неочаквано, действително. Уж сте демократи, а никаква търпимост към чуждото мнение. Добре, някой не харесва разказа - е, и? Друг го харесва - е, и? Трети не се интересува въобще - е, и?Това е "демокрацията". Едно голямо "Е, и?".
17
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напомня за бялата лястовичка от "По жицата" на Йовков.
16
7
 
7
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Тия "мисли" в любимата ти литература ли ги прочете ? Така и никога няма да разберете нищо. Мятате се от едната крайност в другата като слепи котета. Който не обича любимите вам неща е долно качество. Никога няма да се научите и да заприличате на хора.---ама квото искаш харесвай бе. Защо пишеш под тази статия като не я харесваш жената, не те ли фрустрира това, мазохист ли си ?Прави квото искаш бе, не ме интересуваш въобще, нито ти нито семейството ти.
15
4
 
15
 
! Отговори
98974 преди 4 години
Някой от пишещите по-долу прочел ли е нещо от тази писателка? Аз четох "Кръв от къртица" (на английски) и ми хареса.
14
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо не ти е ясно.----Прав си. Примерно не мие ясно, защо родителката ти те е задържала след като е видяла теста.
13
4
 
6
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Мчи ти къф си ба----по принцип бих отговорил. Но под ТАЗИ СТАТИЯ ТОЧНО - след ТОЗИ абзац който си изтропал - СПРЯХ ДА ТЕ ЧЕТА !Ясен си ми.
12
2
 
8
 
! Отговори
хахаха преди 4 години
Е, поне пише по-добре то Венета Райкова.
11
6
 
10
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
До аз-ътПрочетох го бе. Глупав е.---и аз те прочетох. ти също.
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тя е много добра и в сериозния жанр, и в хумористичните си разкази и фейлетони!Който не я знае и не я е чел, може само да съжалява!
9
4
 
18
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
обичам тия статии. Показателни са. 8 коментара - 8 хейта. Хора, котио никога не са чели Кръв от Къртица. Хора, които отдавна не са чели, квото и да е освен статиите в интернет. Преди време Иричек или Алеко не помня обясняват странен феномен в българските села. Когато отиде образован човек, добре облечен, добре изглеждащ на село, който говори по добре от тях, по начетен е - му връзват тайно една тенекия от сирене отзад зад файтона или каруцата. Да го принизят до своето ниво, да го смачкат.