Шум по Хари Потър в BG: Кориците на Любен Зидаров – грозни или новаторски?

Социалните мрежи пълни с коментари от феновете на поредицата
14 ное 2019 17:00, Петя Славова
81

Снимка: "Егмонт"

"Изборите, които правим, Хари, а не способностите ни, показват какви наистина сме", отсича Албус Дъмбълдор в "Хари Потър и Стаята на тайните".

От няколко дни в социалните мрежи прехвърчат разнопосочни искри сред феновете на приказната поредица, породени от новите илюстрации на книгите за Хари Потър.

Специалното юбилейно издание е по повод 20 години от първото излизане на "Хари Потър и философският камък" на Дж. К. Роулинг у нас. А седемте  книги са в книжарниците от 13 ноември.

Според някои от коментиращите, обаче рисунките са направени сякаш от 4-5-годишно дете. За други става въпрос за грозни и будещи недоумение илюстрации. Но има и такива, които прозират в тях новаторство и характерен авторски почерк.

Всъщност този маниер на рисуване е добре познат и сигурно е изровил не един призрак от миналото на подрастващите, разлиствали детски книги - предимно през 70-те и 80-те години. Художникът е  доста опитният илюстратор Любен Зидаров, нарисувал  над 200 заглавия от родната и световна литература, със 70 години трудов стаж.

Той е художникът-илюстратор на книги като "Приказки на Шехеразада", "Български народни приказки", "Островът на съкровищата" на Робърт Луис Стивънсън, "Том Сойер" на Марк Твен, "Андерсенови приказки", "Приказки от цял свят" на Николай Райнов и редица други.

Някои безрезервно вярват във вдъхновяващите качества на Зидаров и виждат в творбите му съвършенство в описанието, а деформираните образи свързват с точното извеждане на характера у персонажите. Тези читатели със сигурност ще се снабдят с новото издание и ще допълнят с него колекцията в библиотеката си.

За други обаче неговите корици са причинили травма в детството им, тъй като персонажите са с твърде тъмни нюанси. Визуализираните им образи са прекалено страховити, остри, и изопачени. Липсата на каквато и да е романтика и приказност, която предполагаемо лъха от книги, предназначени за деца, е осезаема. 

Едва ли в изкуството мненията могат да се сближат. Все пак и ролята му не е такава. Едно е сигурно: Илюстрациите на Зидаров, дали вдъхновяващи или отблъскващи, са оставили дълбок и траен отпечатък в съзнанието на вече порасналите деца.

И ако се върнем към началото и цитата от Дъмбълдор - изборът, който прави издателство "Егмонт" да стовари на Зидаров тази  задача, може да се дължи на способностите му да провокира, дори още повече на достопочтените 95 години (декември навършва 96 г).

А  може и да е решено просто за да бъде запомнен и от новото поколение хлапета и творчеството му да бележи и тяхното детство, докато четат историите за "момчето с белега".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че са грозни, грозни са. Когато става въпрос за деца не би трябвало да им се поднасят подобни ,, стилове ''. Доброта, красота, по реално представяне на историятата била дори и за вълшебници. Дайте на някой млад талант да направи нещо. На 95 години? Ларвите от татово време още не вехнат.
33
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не ми е ясно къде е драмата..частно издателство си избира как да си издава книгите, които вече са издавани няколко пъти и човек може да си избере коя корица да си купи....все едно са издали Под Игото с предговор от Доган, баси ....
32
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българската работа........омекнала
31
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Старите корици и нивите, поне в Англия са толкова по добри от това, колото е ренесансова картина, пред ониянкарки, където ГК продава БЧК по Коледа, които са си бая грозни, Ама защото ни е жал за децата, не го казваме ...
30
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отвратителни ... по соца в детските книжки бяха такива, защото децата така ги виждали. Или всяко едно дете, което познавах тогава, беше атипично или нечий роднина е получил работата ...
29
28
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Страхотни илюстрации Браво!
28
10
 
32
 
! Отговори
Аз преди 4 години
От тези рисунки хората ще сънуват кошмари!
27
22
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Същия художни със същия стил беше рисувал Граф Монте Кристо в края на 80-те. Нищо им няма на рисунките,изглеждат малко витални,магични точно се вписват в идеята.
26
15
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Авторът на това "изкуство" да ме прощава. Соц изкуство? Такова не съществува. Тотално изкуфял бeздарник от типичната школа на БКП- "прав съм за всичко и съм най-велик". Именно, защото си най-велик, си най-беден и пpoст в Европа. Програмист съм по професия, но имам арт галерия, в която продаваме из цял свят творбите на млади наши таланти и се купуват. На бездарния дядкa никой не би купил нищо, освен да си плаши децата с вещица на метла. И Пикасо е бил критикуван пожизнено, но този е тотал щета.
25
26
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На мен са ми нормални. Това е книга за деца. Издателството ги е одобрило, не виждам проблем. Който не му харесва, да си ги претапицира с кадри от филма.
24
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Соцялетата в чата са безбройни... По-здрав за всички
23
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
5 клас рисунка...даже къде къде по-добри има. Посредствено, съразмерно и очевидно грозно...
22
7
 
11
 
! Отговори
ИИ преди 4 години
Рисуват хари потрес като безполово човече. Жалко, явно така им е наредено на нашите художници
21
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълна грозотия и простотия.Още имам "оригиналните" книги от едно време и кориците са хиляди пъти по-добри.
20
7
 
24
 
! Отговори
Опел преди 4 години
Ако някой не е запознат с поредицата лесно може да види колко красиви са оригиналните корици в гугъл... аз също като колегата писал по-долу се връщам в детството, когато почти всичко като корици на книги, плакати, опаковки на продукти дори беше много по-грозно...тъжно...
19
43
 
22
 
! Отговори
42 преди 4 години
На мен, а и на мои приятели, Любен Зидаров е един от любимите български илюстратори. Неговият стил е неповторим и лесно разпознаваем. Харесвах да чета книгите, както и да разглеждам неговите рисунки в приключенските романи. За един автор и творец, в която и да е област, е важно той да е оригинален и да има свой стил.
18
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Яки са :)
17
0
 
7
 
! Отговори
Опел преди 4 години
Отделно от всичко изкоментирано....каква е тази реклама на опел хахахаха ?!?
16
9
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези илюстрации ме връщат в моето соц. детство, когато всичките илюстрации бяха в този стил. Колкото и интересна да беше книгата, просто се ужасявах от илюстрациите. Жалко, че след 30г. днешните деца също трябва да зяпат такива грозотии.:(
15
7
 
55
 
! Отговори
СОЦ РЕАЛИЗЪМ преди 4 години
Така щяха да изглеждат книгите на Роулинг, ако ги беше издала по времето на соца и някак си бяха пуснати на българския читател.Стилът на художника не е мръднал от 80-те години на миналия век.Героите на кориците са нарисувани в типичен минималистичен соц стил, от който лъха дефицит на дънки и други нормални за запада стоки. Явно Хари Потър и Рон са обичали да ходят с дрехи, които продават в софийския ЦУМ от 80-те год. Само калпаците и каскетите им липсват, за да изглеждат по-българо-пролетарски