Шум по Хари Потър в BG: Кориците на Любен Зидаров – грозни или новаторски?

Социалните мрежи пълни с коментари от феновете на поредицата
14 ное 2019 17:00, Петя Славова
81

Снимка: "Егмонт"

"Изборите, които правим, Хари, а не способностите ни, показват какви наистина сме", отсича Албус Дъмбълдор в "Хари Потър и Стаята на тайните".

От няколко дни в социалните мрежи прехвърчат разнопосочни искри сред феновете на приказната поредица, породени от новите илюстрации на книгите за Хари Потър.

Специалното юбилейно издание е по повод 20 години от първото излизане на "Хари Потър и философският камък" на Дж. К. Роулинг у нас. А седемте  книги са в книжарниците от 13 ноември.

Според някои от коментиращите, обаче рисунките са направени сякаш от 4-5-годишно дете. За други става въпрос за грозни и будещи недоумение илюстрации. Но има и такива, които прозират в тях новаторство и характерен авторски почерк.

Всъщност този маниер на рисуване е добре познат и сигурно е изровил не един призрак от миналото на подрастващите, разлиствали детски книги - предимно през 70-те и 80-те години. Художникът е  доста опитният илюстратор Любен Зидаров, нарисувал  над 200 заглавия от родната и световна литература, със 70 години трудов стаж.

Той е художникът-илюстратор на книги като "Приказки на Шехеразада", "Български народни приказки", "Островът на съкровищата" на Робърт Луис Стивънсън, "Том Сойер" на Марк Твен, "Андерсенови приказки", "Приказки от цял свят" на Николай Райнов и редица други.

Някои безрезервно вярват във вдъхновяващите качества на Зидаров и виждат в творбите му съвършенство в описанието, а деформираните образи свързват с точното извеждане на характера у персонажите. Тези читатели със сигурност ще се снабдят с новото издание и ще допълнят с него колекцията в библиотеката си.

За други обаче неговите корици са причинили травма в детството им, тъй като персонажите са с твърде тъмни нюанси. Визуализираните им образи са прекалено страховити, остри, и изопачени. Липсата на каквато и да е романтика и приказност, която предполагаемо лъха от книги, предназначени за деца, е осезаема. 

Едва ли в изкуството мненията могат да се сближат. Все пак и ролята му не е такава. Едно е сигурно: Илюстрациите на Зидаров, дали вдъхновяващи или отблъскващи, са оставили дълбок и траен отпечатък в съзнанието на вече порасналите деца.

И ако се върнем към началото и цитата от Дъмбълдор - изборът, който прави издателство "Егмонт" да стовари на Зидаров тази  задача, може да се дължи на способностите му да провокира, дори още повече на достопочтените 95 години (декември навършва 96 г).

А  може и да е решено просто за да бъде запомнен и от новото поколение хлапета и творчеството му да бележи и тяхното детство, докато четат историите за "момчето с белега".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Действието в СССР ли се развива?
13
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТанграЗащото всеки си взема сигурен хонорар и не го интересува за качеството.
12
5
 
40
 
! Отговори
А.Т. преди 4 години
Ужасно грозно!Кое дете ще поиска да прочете книга с такива грозни илюстрации!
11
5
 
50
 
! Отговори
Митко, на 6 годинки преди 4 години
Разглеждайки и другите творби на "опитния илюстратор" Любен Зидаров разбирам че той така си рисува от малък , като 5 годишен и в стил 70 години на миналия век . Като някаква реликва на вече умрелия социализъм когато за художник се обявяваше всеки годен да държи четка и боядисал поне два ОФ клуба от родното си село .
10
10
 
15
 
! Отговори
Тангра преди 4 години
Българското изкуство все е криворазбрано и защо никой не го харесва се питам.Като всичко останало.
9
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мен от издателството може да дарят книгите с тази корица и да ги премахнат от пазара
8
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе и книгата е една халтура и няма да има нобелова награда за автора...
7
18
 
16
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Гротеските на г-н Зидаров са отвратителни, ужасяващи, гнусни като извънземни *** червеи, цапаници, но подхождат на гадните магове от Хари Потър. Адмирации и поздравления за този художник, да е жив и здрав, над 100 години.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама аз искам да попитам дали Петя е израснала в семейство занимаващо се с дърводобив? За нея винаги, когато някой каже нещо, то то "отсича".
5
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо не се копират направо оригиналните корици.
4
10
 
22
 
! Отговори
Кенефа преди 4 години
Аз който рисувам за от 13 годишен ще направя по хубави илюстрации от тоя който ги е направил и то безплатно за феновете на Х.П.
3
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грозно е, наистина. Но Зидаров е 95 годишен, може би някой по-млад жудожник да бяха потърсили, щеше да прояви повече фантазия и усет към материята.
2
11
 
35
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Отвратителни са , а хората одобрили тези корици да си потърсят друга работа - тази не им се отдава!
1
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грозни. Едно дете ще ги нарисува по-идейно. Това, че художника е известно име не прави кориците хубави.