Шум по Хари Потър в BG: Кориците на Любен Зидаров – грозни или новаторски?

Социалните мрежи пълни с коментари от феновете на поредицата
14 ное 2019 17:00, Петя Славова
81

Снимка: "Егмонт"

"Изборите, които правим, Хари, а не способностите ни, показват какви наистина сме", отсича Албус Дъмбълдор в "Хари Потър и Стаята на тайните".

От няколко дни в социалните мрежи прехвърчат разнопосочни искри сред феновете на приказната поредица, породени от новите илюстрации на книгите за Хари Потър.

Специалното юбилейно издание е по повод 20 години от първото излизане на "Хари Потър и философският камък" на Дж. К. Роулинг у нас. А седемте  книги са в книжарниците от 13 ноември.

Според някои от коментиращите, обаче рисунките са направени сякаш от 4-5-годишно дете. За други става въпрос за грозни и будещи недоумение илюстрации. Но има и такива, които прозират в тях новаторство и характерен авторски почерк.

Всъщност този маниер на рисуване е добре познат и сигурно е изровил не един призрак от миналото на подрастващите, разлиствали детски книги - предимно през 70-те и 80-те години. Художникът е  доста опитният илюстратор Любен Зидаров, нарисувал  над 200 заглавия от родната и световна литература, със 70 години трудов стаж.

Той е художникът-илюстратор на книги като "Приказки на Шехеразада", "Български народни приказки", "Островът на съкровищата" на Робърт Луис Стивънсън, "Том Сойер" на Марк Твен, "Андерсенови приказки", "Приказки от цял свят" на Николай Райнов и редица други.

Някои безрезервно вярват във вдъхновяващите качества на Зидаров и виждат в творбите му съвършенство в описанието, а деформираните образи свързват с точното извеждане на характера у персонажите. Тези читатели със сигурност ще се снабдят с новото издание и ще допълнят с него колекцията в библиотеката си.

За други обаче неговите корици са причинили травма в детството им, тъй като персонажите са с твърде тъмни нюанси. Визуализираните им образи са прекалено страховити, остри, и изопачени. Липсата на каквато и да е романтика и приказност, която предполагаемо лъха от книги, предназначени за деца, е осезаема. 

Едва ли в изкуството мненията могат да се сближат. Все пак и ролята му не е такава. Едно е сигурно: Илюстрациите на Зидаров, дали вдъхновяващи или отблъскващи, са оставили дълбок и траен отпечатък в съзнанието на вече порасналите деца.

И ако се върнем към началото и цитата от Дъмбълдор - изборът, който прави издателство "Егмонт" да стовари на Зидаров тази  задача, може да се дължи на способностите му да провокира, дори още повече на достопочтените 95 години (декември навършва 96 г).

А  може и да е решено просто за да бъде запомнен и от новото поколение хлапета и творчеството му да бележи и тяхното детство, докато четат историите за "момчето с белега".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
0
 
! Отговори
kock преди 3 години
До Анонименyou, my friend could be this ,what you're saing.. but for me you are dump..it is obvious.!
73
0
 
1
 
! Отговори
-- преди 4 години
Всъщност са страхотни, да не кажа "завладяващи".Но живеем в ултра-ейч-ди виртуалности, 3D, които изнасилват сетивата ни с преекспонирани цветове и ейч-ди-ари за сметка на вътрешните ни светове и фантазия. Така че, тези илюстрации май нямат шанс днес сред милениълите...
72
2
 
1
 
! Отговори
anon преди 4 години
.. на буламач книга разказваща за едно мекотело дето само му се случват неща й се полага буламач корица и илюстрации... разбирам замисъла на автора, но така се правят илюстрации за народни приказки и други книги за най- младата публика...
71
1
 
6
 
! Отговори
Светла Георгиева преди 4 години
Грозни. И като дете не ги харесвах, а тези още повече.
70
1
 
9
 
! Отговори
Светослав Богданов преди 4 години
Не ми харфесват. В интерес на истината дори когато бях малък не харесвах илюстрациите на този индивид. Сетих се докато четях статията за "Приказките на Шехерезада" и колко много не ми бяха харесали картинките. не харесвам стила на художника, нито т. нар. скрит смисъл в картинките му. Та това е масова книга, а не изложба на сюрреализъм... Ако картинката не говори сама за себе си и не грабва тогава какъв и е смисълът? Можеше да е нещо по-добро!
69
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички книги от поредицата "Златната връвчица", както и много други бяха с илюстрации от Любен Зидаров и много ми харесваха, харесват ми и сега - семпли, изчистени, дори стилизирани. Класически рисунък, показващ характерни особености и дори предполагаеми черти на нрава на героите. Класика. Що се отнася до Хари Потър - средно качество литература, и то средно качество при последните, първите са чиста проба ниска топка.
68
3
 
12
 
! Отговори
ники преди 4 години
Изкуство или не, тази такава корица никога не бих купил книга на детето си.I have spoken!
67
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Книгата е тъпичка и няма нито идеи нито смисъл в нея. Самият фентъзи стил е създаден да облекчи функционално неграмотната маса и да й създава илюзията, че "чете"... нали, щото това не е нито научна фантастика, нито Името на розата нито Павич нито Бредбъри. А инак уникални са илюстрациите- от детството ги помня, като стил и някак несправедливо и незаслужено красят една безсмислена книга...
66
5
 
9
 
! Отговори
само питам преди 4 години
Ама тия рисунки да не ги е рисувал малкия внук на художника,защото дядото на 96 години има проблеми със зрението,ама не иска да си го признае?
65
1
 
14
 
! Отговори
Виктор-Крум се жалва преди 4 години
На рисунката на 1-ва страница виждам дЪрт партизанин и консамолско секретарче,което размахва пръчка,защото е набило непослушните пионерчета,защото не са си вързали червените връзки.Само дето от мене Виктор-Крум,тоя получи едно круше и падна от метлата.И нека докладвам и аз до Политбюро,което е публикувало илюстрацията.Връзката ми си беше наред,Хари се ядоса,че мен харесва Хърмаяни,а не него. И повтарям Хари е доносникЪт,на мене не ми слагайте чер*на точка в досието.С Хърмаяни само си говорихме.
64
5
 
23
 
! Отговори
Симеон Попов преди 4 години
Дъщеря ми на 4 би ги нарисувала по-добре. Отвратителни са ми такива старчета-връзкарчета, дето лежат на стари лаври.
63
1
 
39
 
! Отговори
Новатор преди 4 години
Какво новаторско бе хора? Той рисува по същия начин от 70 години, да ви имам новаторството :D
62
1
 
30
 
! Отговори
Стан Баба преди 4 години
Аз съм богат, защото светът е пълен с кретeни - Салвадор Дали
61
0
 
13
 
! Отговори
Стан Баба преди 4 години
"Аз съм богат, защото светът е пълен с крeтени...." - Салвадор Дали
60
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зидаров може да рисува. Вижте работите му от академията. Но после този тип художници решават, че отричането на формата и смислената рисунка ще ги направи по "модерни" и неповторими, и всъщност създават плашещи грозотии. А "разбиращата" критика ги аплодира, за разлика от нормалните хора.
59
1
 
35
 
! Отговори
Умен българин преди 4 години
От дете се плашех и отвращавах от илюстрациите на въпросния художник. Особено, като сравнявах илюстрациите в по-стари издания с шедьоврите му. Някои творци открай време си бяха лансирани, въпреки неумението им, да рисуват, да пишат или да създават скулптури. ...Създавали били изкуство, непонятно за профаните... Може, но в случая кой е профанът?
58
3
 
22
 
! Отговори
Eddie преди 4 години
Боже! Фината моторика му е зле на тоз човек.
57
3
 
27
 
! Отговори
Rock of ages преди 4 години
Явно издателите са много некадърни маркетолози за да решат да изполват точно тези рисунки. Не коментирам творбите на художника като експерт по художествено изкуство. За целта на продажбите обаче, тези интерпретации действат силно негативно. Погледнете кориците на книгите от Тери Пратчет и ще ме разберете по-добре.
56
3
 
19
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Особени, но по- скоро грозни илюстрации.
55
0
 
3
 
! Отговори
Не ние преди 4 години
Трябва тийновете да се изкажат. Но подозирам, че им е все тая..дали ще се вълнуват каква е корицата и какво настроение внушава, както виждам, че се вълнуваме ние?