Стефан Вълдобрев отбелязва юбилей с "Книга на песните"

Актьорът и музикант с първа книга за 50-годишнината си
Обновена: 13 май 2020 15:11 | 12 май 2020 22:46, Петя Славова
4
Стефан Вълдобрев отбелязва юбилей с "Книга на песните"
Снимка: Книгомания

В условия на извънредно положение артистът и музикант Стефан Вълдобрев е готов с първата си книга "Книга на песните", която излиза на 15 май. Творбата се появява точно преди 50-годишния юбилей на фронтмена на "Обичайните заподозрени", който той ще отбележи на 20-и май.

Творбата събира парчета от историята му в над 360 страници с твърда подвързия и включва текстове на песни, спомени и изповеди, снимки и факсимилета на тефтери и нотни тетрадки и ще се появи в книжарниците на 15 май. Дотогава най-нетърпеливите последователи на артиста могат да закупят изданието онлайн и да бъдат сред първите, получили автограф.

"Ще си спомня какво е предизвикало думите да се появят. Кое ги е събрало с мелодията. Къде съм бил аз тогава, какво се е случвало с мен, около мен и как ми е повлияло. Как съм се променял и как са се променяли песните", обобщава намеренията си авторът.

Редактор на изданието е писателят и драматург Яна Борисова, а дизайнер – Тодор Манолов. Фотографиите са дело на Павел Червенков.

"Книга за песните" е първа книга на Стефан Вълдобрев, която може да се определи като литературен албум от текстове, поезия и биографични истории. В нея той се проявява като умел разказвач, описвайки честно, чувствено, без маниери и преструвки творческия процес по създаването на 41 песни, като се обхваща периодът от 80-те години до днес. Изданието повежда читателя на една вълнуваща разходка: как от случайно хрумване, срички, каламбур или произволна словесна или музикална фраза, пречупена през контекста на обществените събития и през призмата на личния живот на артиста може да се създаде хит.

"Актьорството е центърът на тежестта ми. Това е академичното ми образование, това е моят занаят. Създавам песни, защото не мога да не го правя. Моделът, който ме е формирал е рокендрол с китари, идеи и послание. Изкрещяно, понякога фалшиво, но въздействащо и честно", разказва Стефан Вълдобрев.

В книгата ще разберем какво е общото между песента "Рай" и Шекспир. Как "Едно" ознаменува най-радостното събитие: скоро ще се роди дъщерята Мария; как от три акорда и един-единствен мотив се стига до "Вълк", как правописът на думата "експлодирам" за малко да провали едноименната песен; защо "Аз ли съм или не съм" е любима песен не само на хиляди българи, а и на самия изпълнител; защо „Холивуд” е шампион по най-бавно написан текст; как заглавието "Сняг на Сахара" от учебник по география става песен, как е възможно човекът на движението Стефан Вълдобрев да създаде хит за "забавянето": "По-полека", и много други.

Включени са още биографични истории за песните "Фойерверк", която "узряваше бавно като вино", музиката към проекта „Светът е голям“ е най-мащабният музикален проект – записвана е едновременно в пет различни студия, "Златен медал" – най-честната песен, "Силикон", "Хромозоми", "Там ще избягаме, там ще се скрием", " Бряг с цвят най-зелен", "Хеликоптер", "Тази песен не е за любов"…

През цялото време, макар да е "Книга на песните", в изданието намират място и киното, и театърът: Стефан Вълдобрев разказва за ролите си, за еуфорията си от получаването на първата главна роля във филм ("Изпепеляване", 2004), за театралните турнета из страната. Ето какво споделя авторът отново шеговито:

 "Ролките бяха от "Карибски пирати" и "Господар и командир". Американските колеги снимали сцени от по три-четири минути и на нас не ни оставаше нищо друго, освен много дисциплинарно да се вместим в остатъка от минута – минута и половина. Беше доста забавно и вдъхновяващо да знаеш, че твоята затворническа физиономия се запечатва веднага след Ръсел Кроу или Джони Деп. Само няколко месеца по късно, през август, "Изпепеляване" имаше изключително успешна премиера на фестивала "Златна роза" във Варна".

"Книга за песните" е литературен албум от текстове, поезия и биографични истории. Надяваме се, че след прочитането й публиката ще изпита онова особено чувство, което кара кожата да настръхне – игличките, заради които всеки талантлив артист като Стефан Вълдобрев живее.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
6
 
! Отговори
Таню преди 3 години
До Джордж,на дядо ГочоКазал си го много добре... Съответно, минусите...Но какво да очакваш от стaдо, за което тягостното блеене на някоя fellow sheep е легендарно изкуство?!? :D
2
7
 
4
 
! Отговори
ШибиРиби преди 3 години
Актьор певец писател... единствения му оспех е че още не е получил инсулт от пиене
1
7
 
7
 
! Отговори
Джордж,на дядо Гочо преди 3 години
Връхта на некъдърноста и халтураджийството!Само в България може да има толкова некъдърни и измислени медийни "звезди".Много мнооого зле!