Георги Парцалев - комикът, който и ни натъжаваше

На днешния ден той щеше да навърши 95 години
Обновена: 16 юни 2020 13:24 | 16 юни 2020 13:00, Петя Славова
24

Снимка: БГНЕС

12
На 16 юни се навършват 95 години от рождението на Георги Парцалев. В негова памет излиза и биографичната книга за него "Хамлет от град Левски", разказана от Георги Тошев.

Неговите роли са предимно в комедии, но носят и мъничко тъга. Характерният му глас винаги добавя и в най-ироничните нотки, тиха напрегнатост и драматичност.

Мнозина знаят, че актьорът така и няма актьорско образование. Започва с медицина в Софийския университет, която така и не завършва в петата си година. След сцената на Трудови войски, стъпва в Сатиричния театър, където под режисурата на Стефан Сърчаджиев участва в "Баня" от Владимир Маяковски. Самородният му талант привлича хората, които усещат присъствието му на сцената и в киното.

Ролите му в театъра са многобройни - в "Чичовци", "Импровизация", "Краят на началото", "Ревизор", "Суматоха"...
Киното го увековечава с филми като "Тримата от запаса", "Петимата от Моби Дик", "Няма нищо по-хубаво от лошото време", "Кит", "Любимец 13", "13-ата годеница на принца". Парцалев е и незабравимият Чичо Манчо, който черпи децата с пържоли, докато трудно преглъща кебапчетата, заради снимка, улавяща го в изневяра в "Деца на море".

Биографията на Тошев следва живота на Парцалев от детството му в от Левски, гимназията в Плевен до последните му дни, когато умира на 64 години. Тошев събира мнението на колегите му, спомените им, както и едно от най-големите интервюта на актьора, публикувано в сп. "Отечество".

Не пропуска и момента, в който Георги Парцалев преживява репресия, заради сексуалната си ориентация.Според Стоянка Мутафова именно тя не е позволила на много режисьори да му поверят главна роля в театъра, за да не ги обвинят, че толерират упадъчно поведение. А ролята, за която е мечтал Парцалев била тази на Дон Кихот. Бил е  следен и от Държавна сигурност.

Георги Тошев добре опознава актьора и покрай снимките на документалния филм за него "Рицарят на смеха".
Книгата ще бъде представена на 18-и юни в Сатиричния театър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
15
 
! Отговори
Българин до 1 преди 3 години
Нима има някой, който не е съгласен?
2
0
 
27
 
! Отговори
baysando преди 3 години
Едно време имахме наистина велики комици. Сега имаме комициТЕ.
1
0
 
36
 
! Отговори
АЗ преди 3 години
ЗА МЕН ЖОРО ПАРЦАЛЕВ БЕ НАЙ - ВЕЛИКИЯТ БЪЛГАРСКИ КОМЕДИЕН АКТОЬОР