Георги Парцалев - комикът, който и ни натъжаваше

На днешния ден той щеше да навърши 95 години
Обновена: 16 юни 2020 13:24 | 16 юни 2020 13:00, Петя Славова
24

Снимка: БГНЕС

Виж други галерии »
12
На 16 юни се навършват 95 години от рождението на Георги Парцалев. В негова памет излиза и биографичната книга за него "Хамлет от град Левски", разказана от Георги Тошев.

Неговите роли са предимно в комедии, но носят и мъничко тъга. Характерният му глас винаги добавя и в най-ироничните нотки, тиха напрегнатост и драматичност.

Мнозина знаят, че актьорът така и няма актьорско образование. Започва с медицина в Софийския университет, която така и не завършва в петата си година. След сцената на Трудови войски, стъпва в Сатиричния театър, където под режисурата на Стефан Сърчаджиев участва в "Баня" от Владимир Маяковски. Самородният му талант привлича хората, които усещат присъствието му на сцената и в киното.

Ролите му в театъра са многобройни - в "Чичовци", "Импровизация", "Краят на началото", "Ревизор", "Суматоха"...
Киното го увековечава с филми като "Тримата от запаса", "Петимата от Моби Дик", "Няма нищо по-хубаво от лошото време", "Кит", "Любимец 13", "13-ата годеница на принца". Парцалев е и незабравимият Чичо Манчо, който черпи децата с пържоли, докато трудно преглъща кебапчетата, заради снимка, улавяща го в изневяра в "Деца на море".

Биографията на Тошев следва живота на Парцалев от детството му в от Левски, гимназията в Плевен до последните му дни, когато умира на 64 години. Тошев събира мнението на колегите му, спомените им, както и едно от най-големите интервюта на актьора, публикувано в сп. "Отечество".

Не пропуска и момента, в който Георги Парцалев преживява репресия, заради сексуалната си ориентация.Според Стоянка Мутафова именно тя не е позволила на много режисьори да му поверят главна роля в театъра, за да не ги обвинят, че толерират упадъчно поведение. А ролята, за която е мечтал Парцалев била тази на Дон Кихот. Бил е  следен и от Държавна сигурност.

Георги Тошев добре опознава актьора и покрай снимките на документалния филм за него "Рицарят на смеха".
Книгата ще бъде представена на 18-и юни в Сатиричния театър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истински артист...за разлика от партийния подмазвач и хрантутник Стефан Данаилов.
22
0
 
2
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Много Голям !!!!
21
0
 
8
 
! Отговори
дт преди 3 години
веднъж го гледах на живо на сцената,изнесе скечове ! беше с костюм с вратовръзка,закоп4ано сако! не както сега - с поли ,по долни ***,обле4ени като жени,показване на вулгарни пози... !класа!!
20
1
 
15
 
! Отговори
Беше истински преди 3 години
Крачеше си по улиците на София в дънковия костюм и не се оглеждаше като някои от известните какво впечатление прави. И най-важното - не е бил доносник, държал е на приятелството. Достоен за уважение.
19
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво ми го хваляте- имал е собствено мнение и достойна гражданска позиция , ама яде боя заради това , не е вървежен в сегашно време ,дайте нещо за някой по..д.ли..зу..рко ,дето оцелява и се издига в обществото...вечно ще живееш в сърцата ни Майсторе , поклон пред светлата му памет
18
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бате Бойко - комикът който ни натъжаваше...
17
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малки спомени за големия ПарцалевМного хубава книга за Големия артист и Човек Георги Парцалев. Има я в нета безплатно. Има хора первектни в своята област на творене, но има единици притежаващи харизма и естествено привличащи множествата. Парцалев бе от единиците такива.Отказвал е предложенията за влизане в Бкп, поради което почти до смъртта си бе само заслужил артист, но бе обичан от всички и той го знаеше.
16
6
 
3
 
! Отговори
СЕВТ преди 3 години
Св. Георги Парцалев засмяните деца са твои Ти си патрона на днешното гей общество дано някой намери душата Ти в сегашната хижа и съвместно и заедно да живеем във времето истински щастливи
15
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВЕЛИК!
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименИ друго важно нещо многократно е вербуван от ДС но никога не скланя да стане доносник,за разлика от другите големи актьори....Ами като си срещу ДС,която през царско време и през соца пазеше България от врагове на страната,защо не махнете ДС "Академик" от Фрогнюз и агента на ДС "Огнян"(Османн Октай),които днес работят срещу държавата и за пари,които им плаща избягалия Василев,обрал банката КТБ с 6 милиарда,който се опитва да свали правителството и върне пак комунистическите кадри?
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И друго важно нещо многократно е вербуван от ДС но никога не скланя да стане доносник,за разлика от другите големи актьори.
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Парцалев е играл в централни роли и в киното и в театъра,стига сте лъгали!"С деца на море",какво е?Не може във всеки филм или театър да играе централните роли само един човек,защото всяка роля изисква определен подходящ типаж,вид и характер!Всички на тези две снимки са прекрасни,талантливи актьори,велики!
11
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може да не обърнете красивото изкуство в политическа повърня,не приемам такива грозни политически пропаганди за актьорите през соца,това бяха най-разпуснатите и свободни хора,талантливи,трудолюбиви,чувствителни,великолепни,умееха и да живеят като за последно и да радват или разплакват публиката с талантливата си игра!Повръща ми се от вашата грозна пропаганда,която се опитва да опорочи дори и изкуството!
10
0
 
28
 
! Отговори
Милена преди 3 години
Парцалев си остава комика на всички времена - велик актьор!!! Апропо, эабравихте "Кривораэбрана цивилиэация" да включите в ролите му!!!
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как да не са му давали главни роли в театъра, ами "Зех тъ, Радке, зех тъ", там е в главната роля, в "Криворазбраната цивилизация" е в една от главните роли заедно с Калоянчев.
8
0
 
25
 
! Отговори
Божидар Петков преди 3 години
'Чичо Манчо, снех те...')) Голям майстор на хумора! А как бягаше от мадамата си по покрива на хотела... Велик.
7
0
 
12
 
! Отговори
www преди 3 години
Уникална снимка! Само талантливи актьори! А сега ектьори станаха децата и внуците им. Ама таланта се ражда, не е по наследство. За това нямаме такива таланти актьори сега, защото бяха изместени от наследствените.
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак трябва да опорочите таланливите актьори с политическия си грозен буламач,актьорите си живяха живота като царе през соца,репетиции,театър или кино,ядене и пиене на корем и обикаляне по различни красиви места,безплано по курорти!Живях сред тях,като тинейджър бях в театъра.
5
0
 
18
 
! Отговори
м дааа преди 3 години
Това че го репресирали заради упадъчност си го изсмукаха от пръстите, по скоро е бил в полезрението на ДС, защото след вечеринките не е тичал да доложи . 99% от артистите или са работили за ДС или са ги следели за да разберат , защо не са подали молба за работа в ДС.Точно актьорското съсловие никога не се е славило да е нравствения стожер на обществото.
4
1
 
17
 
! Отговори
Смях преди 3 години
Когато са го подгонили за нестандартната му ориентация, Пацо има една пословична реплика - "Коскоджамити съдии, а се занимават с наш,те ду.петии"...