Излиза "Последният дуел", която привлече вниманието на Ридли Скот

Премиерата на филма е предвидена за края на 2021 г.
14 авг 2020 19:30, Петя Славова
0
Излиза "Последният дуел", която привлече вниманието на Ридли Скот
Снимка: ИК "Сиела"

Ерик Джагър пише впечатляващ труд, изследвайки един не кой знае колко познат, но особено любопитен случай от края на XIV век, а Холивуд е на път да преобрази книгата в мащабна и зрелищна продукция.

През 1386 г., няколко дни след Коледа, огромна тълпа се събира в парижки манастир, за да наблюдава как двама мъже се бият до смърт. Те трябва да докажат чия кауза е справедлива в очите на Бог. Драматичната история по истински случай за рицар, оръженосец и дама, се развива по време на унищожителната Стогодишна война между Англия и Франция, когато вражески войски плячкосват френските земи, лудост в обзела френския съд, схизма разделя църквата, мюсюлмански армии застрашават християнството, а бунтове, предателства и чума излагат животите на всички на произвола на съдбата.

В центъра на историята е Жан дьо Каруж, нормански рицар, тъкмо завърнал се от битка в Шотландия, който научава, че съпругата му Маргьорит обвинява оръженосеца Жак Льо Гри, стария приятел на съпруга ѝ и негов колега придворен, че я е изнасилил жестоко. Рицарят завежда жалба пред още ненавършилия пълнолетие крал Шарл VI, върховния съдия на Франция. На фона на гръмогласните твърдения на Льо Гри, че е невинен и съмненията в обвиненията на вече бременната Маргьорит (както и за това кой е баща на детето ѝ), изпадналият в задънена улица съд постановява „съдебен дуел“, заради който и нейната съдба виси на косъм. Ако нейният съпруг и защитник загуби дуела, тя ще бъде осъдена на смърт за лъжовно обвинение.

Каруж и Льо Гри, бронирани от главата до петите, в крайна сметка се срещат на оградено със стени бойно поле в Париж пред множество зрители, включително краля и редица благородници от неговите владения. Следва свирепа битка, в която и двамата бойци се изправят пред потенциално фатална развръзка. Изпълненият с насилие и трагедия епизод бил всеизвестен навремето заради характера на предполагаемото престъпление, съдебната безизходица, която предизвиква и последвалия съдебен дуел – варварска и съмнителна традиция, която скоро след това бива прекратена като практика в Европа.

Базирана на подробни проучвания в Нормандия и Париж, „Последният дуел“ на Ерик Джагър пресъздава цветиста и бурна епоха, както и три незабравими образа, впримчени във фатален триъгълник от престъпление, скандал и отмъщение. Книгата поражда силни емоции чрез човешката си драма, грабва вниманието с детективския си сюжет и поглъща читателя с напрегната си историческа интрига, което неизбежно доведе и да амбициозна екранизация – режисьорът Ридли Скот реши да адаптира творбата на Джагър за големия екран с участието на Мат Деймън, Бен Афлек и Адам Драйвър.

Премиерата на филма е предвидена за края на следващата година, а книгата ще излезе на български език на 28 август.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари