Кой е Ангелът на смъртта в подробната биография "Менгеле"

Книгата за най-известния военнопрестъпник от Дейвид Маруел излиза у нас
11 сеп 2020 13:08, Петя Славова
35
Кой е Ангелът на смъртта в подробната биография "Менгеле"
Снимка: ИК "Сиела"

Йозеф Менгеле е навярно най-известният военнопрестъпник на всички времена. Разкритията за неговите чудовищни експерименти в Аушвиц го превръщат в зловещ символ на жестокостта и безмилостната ефективност на нацистката идеология.

Садистичните експерименти му печелят прозвището "Ангелът на смъртта", а неуспехът в залавянето му продължава да хвърля тъмна сянка върху опита за налагане на справедливост след края на Втората световна война.

В своето впечатляващо изследване "Менгеле. Ангелът на смъртта" американският историк Дейвид Маруел тръгва по стъпките на мъжа, който в края на войната успява успешно да избегне наказание и заедно с много други нацистки престъпници да избяга в Южна Америка. Но за разлика от мнозина от тях, като например Айхман, Менгеле успява да се укрие до края на живота си.

През 1985 г. Маруел става ръководител на екип в Службата за специални разследвания към Министерството на правосъдието на САЩ, натоварени със случая "Менгеле". За пръв път професионални историци участват като щатни членове в правен екип, използвайки своите знания и умения, за да подпомогнат съдебните производства, а разкритията, до които стигат, проследяват в смайващи детайли живота на немския учен, подчинил работата си на нацистката идеология.

В изданието историкът се спира на изненадващи обстоятелства и детайли за образованието и научните му интереси преди войната, участието във военни действия като част от отговорната за масови кланета SS дивизия "Викинг", назначаването на ръководен пост в Аушвиц и последвалото успешно бягство в хаоса след капитулацията на Германия.

Донякъде карикатурният образ на Менгеле, създаден от книги и филми, като типизиран символ на злото, е до¬бре известен. Много по-малко се знае за неговата личност и още по-малко за тайния живот на Менгеле в Южна Америка, отношенията с близките му и особено с неговия син, контактите с Айхман и други нацистки престъпници, избегнали правосъдието поне за известно време.

Маруел е част и от екипа, който изследва предполагаемите останки на Менгеле, открити в бразилско гробище. Какво е да държиш костите на човека, който е решавал кой ще живее и кой ще умре в газовите камери? Историкът не спестява нито един детайл от изследванията, които трябва да докажат, че десетилетното търсене на Ангела на смъртта е приключило. И да дадат макар и недостатъчна утеха на жертвите му и техните близки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След Ангел на Смъртта очаквайте Ангел Кунчев.
6
10
 
17
 
! Отговори
Той е турчин преди 3 години
Родното му име е Юсуф Мaнгaлина.
5
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кослодуй - загубен си като комунист. Фашист е Мусолини, например. Менгеле е национал СОЦИАЛИСТ:)
4
14
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само искам да знаете, че много от неговите експерименти са безценни, по простата причина, че нормално няма как да се проведат върху живи хора. Науката признава това, но използва всичко и до днес. Колко е изтребил не знам, но саспасени милиони. Много е спорен въпросът....
3
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигурно е Майтапчийски. Той е най-добрият промоутър.
2
9
 
13
 
! Отговори
manhunter преди 3 години
Нацист с еврейски произход. Както повечето баш нацисти
1
17
 
5
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 години
фашист