300 000 българи пътуват у нас за почивните дни около 22 септември

80% загуби отчита българският туризъм за лятото
22 сеп 2020 17:46, Анисия Иванова
26
300 000 българи пътуват у нас за почивните дни около 22 септември
Снимка: БГНЕС

Приблизително 90 000 до 100 000 са избрали да почиват в Гърция, а приблизително 300 000 българи пътуват във вътрешността на страната за няколкото почивни дни около 22 септември.

Това обяви пред БНР Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

Българският туризъм ще реализира не по-малко от 80% загуби за летния сезон през тази година в сравнение с предходните две години.

Тя поясни, че този процент загуби означава 80% по-малко туристи, тъй като капацитетът на българската туристическа инфраструктури е за близо 10 млн. туристи годишно в активния сезон, особено през летния сезон.

„Не би могло да бъде възможно българският туризъм да продължи да генерира 12% от БВП на страната, да внася във фиска на държавата над 7 млрд. евро годишно, ако не запълни пълния капацитет и не получи пълна подкрепа от държавата. Този фактор вече е незаобиколим“, обясни тя.

От Борда ще работят за позиционирането на сектора в националния план и възможността в следващите седем години туризмът, а и пряко от средствата анти-Covid за справяне с кризата, да вземе дял от минимум 10%:

"Считаме, че той ще има мултиплициращ ефект за икономиката и в социален план“, допълни тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
2
 
! Отговори
21 и 22 коментар преди 3 години
Само да уточня за тези, които се чудят, какъв тип човек съм( написах 21-ви и 22-ри коментар), на 43 г. разведена, отглеждаща сама сина си от 14 год. с 2000 лв.нетен доход-постижим само с работа в чужбина по няколко месеца в годината, иначе във Варна никой не дава такива пари.И пак нямам 300 лв за почивка за мен и детето ми, което за целия си 17 год живот е ходило само 1 път на почива в Св.Влас.Не искам да живея повече в БГ и съм решила окончателно да напускам.
20
0
 
5
 
! Отговори
до 1-продължение преди 3 години
живеят в стогод.панелки или по селата в разпадащи се къщи, иначе се хвалят, къде ходят по почивки и какви коли карат.Я да изплащат чисто ново строителство 80-100 кв. м във Варна или София 20 год, да видим на колко почивки ще идат.Иначе, наследили от мама и татко или купили по соц.времето на изплащане от заводите...
19
0
 
2
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Напълно си прав! Колко % от българите могат д заделят пари за почивка? Не гледайте, какво пишат тук някои да се хвалят-подбни сайтове се посещават предимно от хора от големите градове, да не кажа, предимно софиянци.Аз съм ходила на почивка само няколко пъти в живота си, защото от плащане на наеми, а някои хора плащат и ипотека, и те никак не са малко, не ми остават пари. От Варна съм и не работя в БГ последните 10 год., но пак не ми остават пари.Иначе ги знам такива около мен-живеят в
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кои са почивните дни около 22.09? Понеделник и сряда са около 22.09. Ама са си работни.
17
1
 
6
 
! Отговори
до 16 преди 3 години
И ние нямаме търпение да идем в Аплите, още от края на ноермври сме запазили за 2 седмици, че после ни чака Коледен шопинг. Дано има истински сняг. Ако не, и изкуственият ще свърши работа. Всеки зимен сезон минимум по 3 пъти ходим до Аплите, но миналата година успяхме да идем само демември и февруари. Март ни се провали идеята. Тази година ще наваксаме.
16
6
 
4
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
До emigrantЗнам тези, дето са взели бързи кредити за да дойдат на море.За месец Септември са прави, щото има много изгодни предложения за нощувка+закуска.
15
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нали великия вожд каза че им дава пари за да изсветляпват бизнеса си, значи всички в държавата на абсурдите са прости щом на тях не и дават пари да си плащат данъците а само събират ааа, забравих за приятелите мутри само може, другите да скандират като *** под строй
14
8
 
5
 
! Отговори
emigrant преди 3 години
Питам се тез бедни и гладни наши сънародници защо не се присъединят към поредното велико народно въстание,а с последните си стотинки са заредили скапаните си западни автомобили и са решили за 2,3 дни да изхарчат оскъдните си средства необходими им за оцеляването според режисьорите на отровното трио и кукловодите им в сянка?!Другарката Нинова няма ли да възробтае,че се харчи народна пара,която няма да влезе в нейния сиромашки джоб?!
13
3
 
4
 
! Отговори
az преди 3 години
Измишльотини. Като изключим два три курорта, останалите се скъсаха от клиенти и то половината им бяха от тия с парите дето традиционно ходят по Гърция. На никого не минава вече това вайкане.
12
2
 
2
 
! Отговори
чети внимателно преди 3 години
В момента броя клиенти = броя проверяващи.Разбирам, че хазната е празна.Не е точно този начина, да я напълнят.Къщи за гости напр., са от години в сивия сектор, чак в черния !Там проверки има изключително, изключително рядко.Защо ли ?!
11
0
 
7
 
! Отговори
25 преди 3 години
Нали сте бедни, бе!? Немате пари,а?!
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българският туризъм ще реализира не по-малко от 80% загуби за летния сезон през тази година в сравнение с предходните две години.*Каква мисъл, какво чудо, загуби, загуби. Ако в предходните две години са били на по 2 милиарда загуба, сега са на 1,6 милиарда загуба - 80%, както казва този.
9
0
 
11
 
! Отговори
Софиянец преди 3 години
Криза, а? Хората нямат пари, а?
8
0
 
16
 
! Отговори
Рашко преди 3 години
За първи път от даста години, със семейсгвото ми, почивафме у нас. Мога да кажа, че тези което предлагат качуствени услуги (малки семейни хотелчета) определено направиха повече пари от минали години. Разбирам болката на тузи от Слънчака, тонове наркотици отидоха зян, но да си правят сметката по-добре следващия път.
7
3
 
11
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Супер беше Сезона, без блъсканицата от социалтуристите, както преди.Септември ще бъде Май,Октомври слагаме край.Чакаме да хванем паламуд.Скоро ...!Честита Първа Есен !!
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1Ти колко очакваш да бъдат? Около 50%? Никак не малко за 4 дни, при положение че си ги слял. Аз не съм, останах на работа и за това не пътувам, иначе със сигурност щях. Предполагам достатъчно са като мен
5
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
почивни дни около 22 септември? пътуват в страната - за зимнина??
4
1
 
4
 
! Отговори
айде нЕма нужда преди 3 години
не по-малко от 80% загуби отчита българският туризъм за лятото__________________________________________________________________мижи да те лАжем
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само преди 30 г бяхме в ямата на комунизма, а днес при деморакцяита и ЕС икономиката се развива, заводите никнат като гъби, българинът се замогна, забогатя, купува амолед и кулед форка, пет ка и 8К да гледа мачовете, върти западна кола по магистралите и прави тапи по празниците като пътува за чужбина, а пенсионерите меткат пачки с хилядарки от балконите. В своята 1300г история българите никога не са живяли толкова добре както днес при демокрацията и ЕС, ЕС е най-прекрасното място за живот.
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Карлуково