"Моритати и легенди" на Бохумил Храбал вече и у нас

Творбата на чешкия писател излиза на 6 ноември
4 ное 2020 20:00, Петя Славова
2
"Моритати и легенди" на Бохумил Храбал вече и у нас
Снимка: ИК "Колибри"

От 6 ноември у нас може да намерим "Моритати и легенди" - творбата на Бохумил Храбал - колос на чешката литература и един от най-великите писатели на XX век.

"Моритати и легенди" излиза през знаковата 1968 г. и включва по-ранни творби на писателя, обединени от възможността чрез два познати от древността повествователни жанра да бъдат пресъздадени радостите, страданията и страховете на ХХ век. От измамно баналния делник на обикновения човек авторът съумява да извлече и смразяващи трагедии, и граничещи с лудостта психически състояния, и трогателна доброта и човечност.

Дори на фона на самобитното писане на Храбал сборникът се откроява с изумителна образност, с разтърсващо въздействие върху ума, емоциите и съвестта на читателя, с неподражаема сплав от брутален натурализъм и крехка като стъкло нежност. Освен моритати ("кървави истории за убийства и страшни събития" според речниковото значение на думата) и модерни легенди книгата съдържа размисли за естеството на писателството, за странните отношения между автор и читатели и така ни допуска до творческата лаборатория на един недостижим алхимик на словото.

Бохумил Храбал (1914-1997) е виртуозен разказвач, чиито произведения блестят със собствена светлина в прозата на двайсети век. Завършва право в родината си, но никога не практикува по специалността - писането се оказва негова щастлива съдба. Храбал стилизира делника и плете фабули с привидно обикновени герои – войници, политически анархисти, антигерои и чудаци, чиито драми и възторзи са обрисувани с уникално чувство за хумор и ирония.

У нас са издадени комичният шедьовър "Обслужвал съм английския крал", експерименталната новела "Уроци по танци за възрастни и напреднали" и "Прекалено шумна самота" – забележително обяснение в любов към книгите и шеметен калейдоскоп на сложните и страховити перипетии на ХХ век.

"Моритати и легенди" е в превод на Анджелина Пенчева. Художник на корицата е Стефан Касъров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Колега номер 1, вярно е, че е колос. Пише колосални глупости, набеждават го да има и чувство за хумор.
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баш па колос...