Георги Господинов: Детството и езикът са големите убежища за писателя

"Литературата трябва да се върне към своята изконна мисия", смята писателят
Обновена: 30 ное 2020 16:13 | 30 ное 2020 10:23, Ния Христова
1
 
Да се обърнем към литературата във време на пандемия?
 
"Литературата трябва да се върне към своята изконна мисия - да учи и да произведе смисъл. През 20-те години, във времена на криза са излезли едни от най-хубавите книги - произведенията на Вирджиния Улф, на Томас Елиът. Книгите знаят кога да излизат - когато има нужда от тях. Неслучайно решението за онази чума е било да се дистанцираш и да се утешиш през разказването на истории", каза писателят Георги Господинов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Според него литературата има способността да предсказва развоя на историческите събития.
 
"Предишната ми книга беше сбор от разкази. Разказът и поезията са най-силното българско присъствие. Във "Времеубежище" е описан синдромът на "Сляпата Вайша". Това се случва в тревожни времена, когато бъдещето е плашещо. Романът "Времеубежище" описва една от диагнозите на нашето време. Проблемът в тревожните времена е, че човек остава насаме със себе си. Тази книга излезе през април. Само литературата може да предвиди и да усети знаците на тревожност във въздуха", коментира Господинов.
 
Той изтъкна, че за един писател родината е там, където е неговият език. 
 
"Има две големи убежища за писателя - детството и езика. Най-естественото място е да бъда там, където е езикът. Тук са историите, тук са нещата, които най-силно ме докосват. Аз се върнах в България в доста тревожно време. От една страна това, че живеем в такава обстановка, ти дава утешението, че можеш да промениш действителността, да влияеш по някакъв начин на нещата. Нормално е да бъда тук и да се опитам да въздействам на това, което се случва", сподели той.
 
Господинов каза още, че в книгата си се пита колко дълго можем да оставаме в миналото и доколко то е лечимо. Според писателя миналото е от онези опасни магически царства, в които като влезеш веднъж, може да не се върнеш никога. То можело да бъде както добро лекарство, така и лоша отрова. 

1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
88 преди 1 месец
Милият ми писател - и той почна да се напъва да казва нещо - а наоколо бая плява и бездушие - а той ... бла, ..бла. бла ....