Българите слушат все повече аудиокниги

Сред най-популярните заглавия тази година са биографии и книги за самоусъвършенстване
Обновена: 9 дек 2020 16:46 | 9 дек 2020 16:08, Мартин Иванов
Българите слушат все повече аудиокниги
Източник: Storytel

Криминале, класика или книга за самоусъвършенстване? Българските слушатели на аудиокниги в приложението на Storytel харесват много и трите. През 2020 г. в стрийминг платформата с десетки хиляди аудио и електронни книги се откроява и още един популярен жанр - биографиите. Историите на известните личности са сред най-слушаните у нас тази година и нищо чудно - те ни вдъхновяват в трудни моменти и ни дават кураж, че можем да се справим с предизвикателствата.

Автобиографията на Димитър Бербатов, "По моя начин", излязла с твърди корици през 2018 г., е сред любимите аудиокниги в Storytel. Разказана от актьора Момчил Степанов, книгата ни увлича в мислите и преживяванията, върховете и разочарованията на нападателя от Манчестър Юнайтед. "По моя начин" трае над 16 часа, което - нека сметнем - са цели 8 футболни мача време насаме с Бербатов!

В трудна година, като 2020, когато всеки има нужда от повдигане на духа, историята на един от най-успешните ни футболисти очаквано е хит. Като истински шампион впрочем Бербатов успява да настигне по слушания други двама големи българи с името Димитър - писателите Талев и Димов, чиито книги традиционно са сред най-търсените в аудиосъдържанието на платформата.

Автобиографична, но с елементи на измислица е и Шантарам - друга от най-слушаните истории в Storytel през годината, която разказва за невероятния живот на Грегъри Дейвид Робъртс. Името не ви говори нищо? Чуйте: Грегъри е австралиец, роден през 50-те, който успява да направи 24 банкови обира с пистолет-играчка, да избяга от затвор с максимална степен на сигурност, да се внедри в индийската мафия в Мумбай и да участва във войните на муджахидините в Афганистан.

Българите слушат все повече аудиокниги
Източник: Storytel

И да, всичко това не е лъжа, макар че, докато пише книгата си зад решетките, Робъртс малко разкрасява фактите. Да слушаш тази невъобразима, но всъщност истинска история, докато светът е спрял в карантина, звучи като отлично пътешествие, а тембърът на Георги Георгиев-Гого го прави още по-увлекателно.

Догодина Storytel ще продължи да ни разказва на ухо личните истории на велики хора, сред които блести лейди Даяна. Биографията на принцесата на Уелс, написана от Андрю Мортън, идва в аудиоформат на български през 2021 г., за да ни поведе през завоите в съдбата на една от най-големите и обожавани икони на миналия век.

Ако героите на настоящето пък са ви по-интересни, очаквайте кацането в платформата на Илон Мъск - предприемачът от Южна Африка, който изстреля личната си Tesla Roadster в космоса, планира да закара хора на Марс и току-що стана третият най-богат човек на нашата планета. Да бъдат записани в студиото на Storytel чакат още биографиите на британския музикален идол сър Елтън Джон и холандската футболна легенда Йохан Кройф.

Можете да съпреживеете тези изключителни истории, както и все по-набиращите популярност български аудиосериали, разказани от познати български гласове с абонамент за мобилното приложение Storytel, който дава неограничен достъп до над 1600 аудиокниги, аудиосериали и електронни книги на български и 52 000 на английски език. И понеже няма как да знаете дали аудионигите са за вас без да сте пробвали, Storytel ви дават 14 дни да тествате приложението безплатно.

Имиджова публикация

Още от