Отново с актуалните антиутопии "1984" и "Фермата на животните"

Двете творби с нови издания
4 яну 2021 15:28, Петя Славова
31
Отново с актуалните антиутопии "1984" и "Фермата на животните"
Снимка: ИК"Сиела"

Емблематичните романи "1984" и "Фермата на животните" от британския писател Джордж Оруел са считани за едни от най-важните романи не само на XX век, но и в човешката история изобщо. Тяхната актуалност и послание продължават да привличат поколения читатели, а приликите с действителността повече от 70 години след тяхното написване им печели пророческа слава.

В началото на 2021 г. двете заглавия се появяват на български в достойни издания с твърди корици и изцяло нов превод, дело на Венцислав К. Венков.

Публикувана през 1945 г., "Фермата на животните" е майсторска алегория на световната политическа сцена в края на Втората световна война. Британският писател е един от малцината, които съзират ясно истината зад сталинистката пропаганда, завладяла Западния свят, и предупреждават за заплахата, която всяко тоталитарно управление представлява за човешката свобода и достойнство.

Творбата, носеща директна критика срещу победоносния в този момент Съветски съюз,  среща  редица трудности, които Оруел описва в специален предговор, предвиден за публикуване в оригиналното издание на "Фермата на животните". Той обаче отпада (най-вероятно по политически причини), а машинописният му текст е открит години по-късно и е публикуван едва през 1972 г. в седмичната литературна притурка на в. "Таймс". Именно този предговор читателите могат да открият в новото издание на класиката.

От своя страна, "1984" успява да извоюва определението "безспорно най-важната книга, създадена през XX век", чиято стойност само нараства с всяка изминала година от новото хилядолетие. През 2005 г.  романът е избран от списание Time за един от 100-те най-добри романи на английски език от 1923 г. до 2005 г., а в деня на встъпването на Доналд Тръмп в длъжност като президент на САЩ продажбите на изданието се покачват многократно заради „оруелския език“, който представител на кабинета му използва.

Антиутопичният свят, който Оруел рисува, е естествено продължение на идеите от алегоричната приказка "Фермата на животните", насочени към разкриване на опасността от тоталитарното управление. В него абсолютният властник е Големия брат,  Партията е вечно права и налага волята си със свирепа жестокост, телеекраните подменят действителността, а богатството на езика се замества със строг и ограничаващ "новговор".
Там, където "войната е мир, робството е свобода", а "невежеството е сила", последната надежда за хората са свободата на мисълта и чувствата – и точно тя е следващата цел на властта, за да предотврати всяка възможност за бунт.

Оживена от майсторските илюстрации на Дамян Дамянов, тази творба излиза отново в началото на третото десетилетие на XXI век. Тогава, когато сякаш наистина е заложено на карта дали годината "1984" ще продължава да бъде вплетена в световната съдба, или не.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оруел много добре е описал капитализма а прасето е неговия символ------- Оруел е описвал руския болшевизъм, а прасето е Сталин.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оруел не е бил никакъв заклет комунист, бил е социалист, отишъл е в Испания да се бие срещу фашистите. Там обаче вижда , че на война всички са маскари. Това, което е бил Оруел е заклет демократ. И не в смисъла на нашите сини фашисти, а природно убеден, нещо като Левски. Само че не е бил по апостолската работа, а е умеел да пише книги. Просто друг темперамент.
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ейййй .значи тия от Елита меясто не могат да си намерят от яд че изпуснаха разпространението на тия книги.Мааму стара тоя Оруел е бил голяма работа щом ги е изпреварил с идеите им.Интересното е че Оруел е заклет комунист и се е бил в Испания на страната на комунистите,а пък е написал как илюминатите ще ни отнемат правата.Интересна птица е бил.Жалко че го оставиха да умре сам и беден като куче,без да му дадат да каже и една дума пред аудитория.Явно са се светнали че мисли с няколко хода пред тях
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТВиж какви заплати са взимали хората и какъв стандарт на живот са имали през 50-те,60-те,70-те години на миналия век,че дори и 80-те,без значение дали е било социализъм или капитализъм.И виж сега какъв е стандарта на живот на населението,тогава е бил доста по-висок стандарта и са се хранили по-качествено от днес.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТОруел много добре е описал капитализма а прасето е неговия символ.-----Капитализма е реална и честна конкуренция.Но капитализма отдавна залезе и се среща много рядко,защото корпорациите и банките държат всичко, даже и богаташите от корпорациите се държат по социалистически,защото точат средствата на държавата(ите) и чакат държавата да им осигури печалбите чрез лоби-закони или парични гаранции и така всичко се концентрира в 1% от населението,а другите изнемогват и обедняват от грабежа
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези романи са детски приказки в сравнене с това,което се случва по света и ще се случва,по информацията която чета и гледам в нета, света и хората живеят в тотален страх и без грам свобода,това е голата истина!Ако си мислите,че нещо зависи от политиците,български или световни,ще ви кажа ,че и те се страхуват,от тях също не зависи нищо,нито от населнието,което е оковано във вериги и следено+контролирано чрез разнообразни методи и цифровизацията и няма право на лично мнение!
17
2
 
3
 
! Отговори
Korean soup преди 3 години
До Активист на БСП: Ами не знам кой ще го осигури това преживяване, но преди 10.Х. книгата "1984" беше забранена от БКП, защото се припознаваха в книгата.
16
3
 
6
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До ХВД - ако ми позволиш, Дж.Оруел е надскочил много момента. Да, комунистическата пропаганда е била в основата на идеята му, но днес нищо не се е променило. А някои доктрини, като примерно "Прозореца на Овъртон" направо като да са черпили идеи от тези антиутопии. Светът от глобално село върви по посока на тези мрачни реалности, където с доста по префинени средства да се запуши устата на обикновения индивид.
15
4
 
9
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Недейте да ги четете ! Скоро ГЕРБ ще ви осигури преживяването на съдържанието им! Ама ЯКО....
14
6
 
11
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Оруел много добре е описал капитализма а прасето е неговия символ.
13
5
 
5
 
! Отговори
ХВД преди 3 години
До АнонименОруел отлично познава това общество, защото е бил част он него. Той споделя идеите на революцията и 30те години на 2ти век забягва в СССР. Шокиран е от действителността и известно време след това бяга от социалистическия рай с 200 к/ч. Чети, за да знаеш.
12
2
 
8
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Анонимен 12 - Оруел е писател прозрял много напред в бъдещето. Хората могат да го цитират и от възхищение, не поради "имитаторство". Аз например често и Булгаков цитирам, не защото искам да имитирам примерно "Майстора и Маргарита", а защото ме възхищава. Така и с Антъни Бърджес - възхищавам се от "Портокал с часовников механизъм" и така до безкрай. Това е призванието на литературата - да въздейства? Ти от друга страна явно "знаеш" стойностната литература, както се подразбира? Съмнявам се!
11
1
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Много хора пишат за пари, много хора си и фантазират. Ако смяташ, че Пипи Дългото чорапче и Фермата на животните са от един калибър или 1884 и Хари Потър са от един калибър... не си много умен.
10
2
 
1
 
! Отговори
От 14 преди 3 години
Да се чете до номер 12
9
2
 
1
 
! Отговори
До 13 преди 3 години
Винету?! ;)
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 13Нима вече не живеем в 1984 година?
7
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оруел е фантаст, написал е нещо което ще се продава за да натрупа печалба. хората-имитатори и до ден днешен го цитират, ама тези които го цитират си остават едни имитатори. Има далеч по-стойностни книгир стига човек да иска. А това със доминацията на едни хора над други това е вечно и неизбежно.
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въй въй идем от село.
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 6Какво да ти казвам, чети и за братята Хъксли и двамата слууги на змейовете. Как се става първия шеф на Юнеско, ако не си от глобалистка фамилия?
4
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демокрацията позволява и най-голямата *** да стане министър стига хората да ги изберат. Комунизъма сам по себе си е недонoсче, истината е във монархизма и аристокрацията. Един монарх и обкръжението му от тях се изисква да са на ниво. да бъдат смели и да бранят държавата със живота си ако трябва. Някога царете и кралете са заставали начело на конницата и първи са влизали в битка.