Мракът над постсоциалистическа Русия в "Сумрачен патрул"

Излиза третата част от хитовата поредица на Сергей Лукяненко
25 фев 2021 17:07, Петя Славова
3
Мракът над постсоциалистическа Русия в "Сумрачен патрул"
Снимка: ИК"Сиела"

След успешните нови издания на хитовите "Нощен патрул" и "Дневен патрул" от Сергей Лукяненко на пазара се появява дългоочакваната трета част – "Сумрачен патрул".

Межу Светлината и Мрака се намества нова сила, която не признава утвърдените правила.  Битката между доброто и злото сякаш едва сега започва, а съдбата на света се оказва в ръцете на Различните. Хората дори и не подозират за тяхното съществуване, но легендите твърдят, че митичен артефакт може да сбъдне немислимото – да превърне обикновен човек в Различен, при това не във вампир или върколак, а в маг.

Остава само някой да го открие. А всеки един от Различните е готов на всичко, за да се домогне до него.
Новото разпределение на картите поставя Антон Городецки в центъра на събитията,  а могъща вещица, прекарала в изгнание последните десетилетия, се намесва в хода на историята.

За пръв път силите на Мрака и Светлината трябва да обединят сили и с Инквизицията, за да опазят тайната на своето съществуване. Но могат ли наистина да загърбят вековната си вражда? Битката едва сега започва, а Сумракът плете своите коварни мрежи.

Разделен в три истории, "Сумрачен патрул" е може би най-напрегната част от сагата. Поставяйки нови въпроси, Лукяненко доизгражда впечатляващата вселена на поредицата, в която нищо не е такова, каквото изглежда, а моралните дилеми  сякаш нямат правилен изход за нито един от героите.

Магическата реалност на Русия на Различните оживява пред погледа на читателя, разделена между Мрака и Светлината. Когато над света властва Сумракът.


3
Още по темата: Сергей Лукяненко
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
author.today - руски литература от млади, начинаещи писатели. Някой от тяха ги има и на български в читанката.
Предимно - фентъзи.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Книгата е супер. Всъщнос цялата поредица е гот, стига да си падаш по фентъзи!
Автора е свежарка!
Абе руската литература е добра, което си е истина, си е истина!
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин ли е Сумрачния субект!?