Хиляди руснаци почетоха паметта на Немцов в центъра на Москва

"Събираме се да покажем на властта, че няма да забравим"
Обновена: 27 фев 2021 20:39 | 27 фев 2021 20:37, Веселина Йорданова
196
Хиляди руснаци почетоха паметта на Немцов в центъра на Москва
Снимка: БГНЕС

Хиляди руснаци, както и западни дипломати, се събраха в центъра на Москва да почетат паметта на опозиционера Борис Немцов, един от главните критици на президента Владимир Путин, който беше убит точно преди шест години, предаде "Франс прес".

По повод днешната годишнина от смъртта на Немцов САЩ заявиха, че са дълбоко обезпокоени от "растящата нетърпимост" на Русия към свободата на словото.

Борис Немцов е бил вицепремиер при управлението на президента Борис Елцин. Той беше застрелян от упор с четири куршума на мост на две крачки от Кремъл на 27 февруари 2015 г.

Още от сутринта руски граждани и западни дипломати положиха цветя на самоделния мемориал на Немцов на мястото на смъртта му, който редовно е демонтиран от властите.

"Събираме се в този ден всяка година, за да покажем на властта, че не сме забравили и никога няма да забравим. Споменът за Борис няма да бъде заличен", заяви опозиционерът и бивш премиер Михаил Касянов.

"Сигурен съм, че това, за което се бореше Борис, свободата на руснаците, благоденствието им и достойният им живот, скоро ще стане действителност", добави той и приветства приноса на Немцов "в освобождаването на руснаците от това потисничество и този тоталитаризъм, които ни следват от съветско време".

Годишнината от смъртта на Немцов обикновено се отбелязва с шествие на опозицията в центъра на Москва, но тази година беше решено само да се посети мемориалът заради наложените от пандемията от новия коронавирус санитарни ограничения, предаде БНР.

Според НПО "Бял брояч", която е специализирана в отразяване на демонстрации, към 17.30 ч. местно време в събирането са взели участие около 7800 души.

Сред присъстващите беше и съпругата на Алексей Навални Юлия с букет червени карамфили. Цветя положиха и посланиците на ЕС, САЩ и Великобритания, както и други западни представители.

"Немцов все още е пример за хората, които не са безразлични към свободата, човешките права и демокрацията", написа в Туитър представителството на ЕС в Русия.

"Той остава вдъхновение за много от тези, които се стремят към справедливост, прозрачност, свобода", туитна говорителката на посолството на САЩ в Москва Ребека Роуз.

В отделно изявление държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън почете паметта на Немцов, който по думите му "посвети живота си на изграждането на една свободна и демократична Русия".

"Тези, които защитават своите свободи и демокрацията в Русия, продължават да са мишена на атаки и убийства. Оставаме дълбоко обезпокоени от растящата нетърпимост на руското правителство към всяка форма на независимо изразяване на мнение", заяви Блинкън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още по темата: русияБорис Немцов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
9
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 137То най-отчайващото е, че тия са толкова неграмотни, че и най-голямата мизерия им изглежда като супер лукс. Като някакъв, който ми обясняваше за "великата" водка Пят Озер, коят даже сред руските водки не се смята за висок клас, но той откъде да знае човека, че е така, като първо, не знае какво е хубава водка, второ, цял живот са му повтаряли, че руските водки са най-хубавите (както и всичко друго руско де).Откъде да е чувал за Кетел Уан, Белведере, Грей Гуус и т.н. ?
118
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 136Ахахахахахахахахаааа.Чувал ли си за праскови Дюк ъф Йорк, Перегрин, Нейпиър, за круши Конкорд (най-често срещания сорт у нас) и Уилямс, сливи Виктория и Дамсън и т.н. и т.н. Когато нагличаните са създавали научно общество за селектиране на сортове българите още са носели калпаци.Французите са още по-напред.
117
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1кво му обясняваш на тоя. Купил кутия бонбони пияни вишни за 50 евроцента и ги сложи всичките под един знаменател- нашите пияни били по-убави от техните пияни вишни и т.н. Ако изобщо е купувал, по-вероятното е да е слушал разкази.
116
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Освен ябълка, какви толкова плодове виреят в Англия, ти чуваш ли се какво говориш? Може да имат дренски, боровинки и диви круши, друго не се сещам
115
6
 
6
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 132"французите нямат вишни като българските"ХАХАХАХАХАХАХААА. ***, французите имат по-уникална и разнообразна природа от българската, а селекциите им на плододаващи, заедно с тия на англичаните са световни лидери. Къде в България е имало НЯКОГА качествен КОНЯК? Ахахахахахахахааааа. Да оставим настрана, че си НЕГРАМОТЕН, че КОНЯК може да идва само от областта КОНЯК, в България НИКОГА не е имало качествен коняк, да не говорим качествен алкохол да се е ползвал за бонбони.
114
6
 
5
 
! Отговори
Евроатлантик преди 3 години
Да почнат да работят и да спрат да русофилстват, тогава и за тях ще има. Щото требва продукт да се прави, като правиш продукт ти дават пари и си купуваш квото си искаш. Като не правиш продукт а русофилстваш и тролиш за рубли...тогава маргарин, салами от рога и копита, кренвирши от тоалетна хартия и т.н. Точка.
113
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕвроатлантикТочно. Тия нямат пара за хубава храна и реват, че храната им била кофти, а не си гледат скъсаните джобове, че точно заради тях още се продава таква храна. Грамотните хора отдавна са спряли да ядат отровите евтинджос.
112
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 117 французите имат локален специалитет (от района на Лион) ... - - Ха ха ха, първото, което ще ти кажа е, че французите нямат вишни като българските и това им порти продукта ту дьо суит. Второ, луксозни пияни вишни се правят с качествен коняк, а ти ако искаш ги прави с о де колон или направо с антифриз. И трето бегай в хоремага да си купиш един марципан, една обикновбена вафла и един сайдер,че това ще ти остане. Може да удариш на крак и една мастика, да направиш главата
111
5
 
2
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Хе хеС това ли се успокояваш, че живеееш в мизерия? Със самозаблуди, че и другите са като теб? :))))))Чакай да те успокоя: когато съм си в България ям месо само от животни, които ги гледат в Родопите на паша, а в чужбина го карам на "евроотпадъци" като Прошуто, Хамон и Сен Огюр. Горките русофили, нямате си и идея, нали?
110
3
 
3
 
! Отговори
Евроатлантик преди 3 години
Кво ни интересуват драмите в блатото. Тука в Западноевропейска България само маргиналите се интересуват от диваците на Изток. ГМО саламите са евтинджос и русофилите да се благодарят, че има такава храна за тях иначе са на изчезване. Кой нормален яде салами или маргарин?
109
3
 
1
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 123"като те е мързяло да работиш и си нямал пари да си купиш истынско кафе, леблебия си посръбвал."***, по време на комунизЪма работиш не работиш вземаш горе долу поравно с другите, това му беше един от недостатъчите. Личи ти, че не си живял по това време. Сега е така и това му е хубавото, но тогава не беше. А магазините бяха празни и кафето беше БАШ каквото казва Бай Ставри. За пръв път видях хубаво кафе когато отидох с баща ми в Либия (пратиха го по работа)
108
1
 
5
 
! Отговори
Хе хе преди 3 години
До 1 Набиваш ли ,,качествените ,,евро отпадъци ,изрезките с ГМО ,саламите от рога и копита + смлени черва ? По убаво нема !
107
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Раша наша Затова ли от комонушките Герб ,по убаво нема ?
106
3
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен... в който различни плодове (не само вишни) се мариноват в калвадос, арманяк или коняк (ама истински а не грузинския ***, който беше рекламиран като голямата работа в СССРто) и се поднасят с сладки подобни на бишкоти и избит крем фреш. СеУИАни с коУеУа.
105
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 119 Синтетичните ли ?
104
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 113 бай Ставри До 1 А кафето беше мляна ръж и леблебия,с смесени - като те е мързяло да работиш и си нямал пари да си купиш истынско кафе, леблебия си посръбвал.Ходи до хоремага да си купиш една вафла и една лимонада - това ще ти остане
103
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До бай Ставри Що се правиш на улав
102
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес милиони руснаци поздравиха с професионалния празник боиците и служителите на Силите за специални операции /ССО/. ССО за пръв път блестнаха пред широката публика с перфектните си умения на 27 февруари 2014 г., когато донесоха Руската Пролет на полуостров Крим.
101
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен116 Ама това многополовите ,сте много ,много неграмотни . Продаваше се даже и никарагуанско кафе в кръгли кутии ....Или тогава си бърсал носа под масата,или не си бил роден ?
100
6
 
2
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 115"Ял съм френски пияни вишни, но нищо не струват пред нашите, а аерошоколад там няма и няма. И кафе като хората нямат."АХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХХААХАХААААААААААДругарю, ти знаеш ли първо, че т.нар. "пияни вишни" не са нищо друго освен обикновен плод маринован в ЕВТИН СПИРТ С ЕСЕНЦИЯ. С други думи, другарю, това, по което припадаш като голямата работа ПОНАЧАЛО е долнопробен бооклук! Следващото което ще ти кажа е, че французите имат локален специалитет (от района на Лион) ...