Деляна Манева търси корените, които не можем да изтръгнем

Излезе дебютния й роман "Шестият пръст"
22 мар 2021 15:39, Петя Славова
0
Деляна Манева  търси корените, които не можем да изтръгнем
Снимка: ИК"Сиела"

На пазара вече може да открием "Шестият пръст" – дебютен роман от режисьора, сценарист и дългогодишен преподавател Деляна Манева.

Книга за бащите и за пъпната връв, която не може да се среже никога изцяло. Кратка, ритмична, осмислена и отлежала творба, която възвестява появата на нов талант на литературната сцена.

16-годишно момче, пред което са отворени всички врати на "Европа-та," трябва да се срещне с биологичния си баща, когото не помни някога да е срещал. Защото като талантлив цигулар, отличник и спортист Павел Роглев е напът да се превърне в 100-процентов германец, след като вторият мъж на майка му, инженерът Хайнрих Вебер, го осинови. А това може да се случи само ако живеещият в България Любен Роглев се откаже от родителските си права.

Павел и Хайнрих пристигат в малък български провинциален град, за да се срещнат с човек, който съществува в собствената си реалност, на ръба на оцеляването. Но това, което започва като проста формалност, прераства в безмилостен сблъсък с действителността.

Момчето ще се срещне с достойнството и унижението, презрението и съчувствието, любовта и смъртта. С абсурдността и красотата на една объркана и тъжна държава, в която властват други правила. И след тази среща нищо вече няма да е същото.  

"Шестият пръст" от Деляна Манева е изящен и дълбок роман в духа на творбите на Мирослав Пенков, за "разочарованията и лъжите, страховете и тайните, които ние, хората, сами си създаваме" и които после ни дърпат надолу към Земята много по-силно от гравитацията. Роман за болките, които лекуваме с напълно неподходящи лекарства и от които никога не се възстановяваме. Но понякога да не се възстановиш е най-важното.

Деляна Манева е автор на книгата "Предизвиканото тяло" – номинирана за критически текст на наградите на САБ – ИКАР, 2014 г. Работила е като художник в Киноцентър Бояна, асистент-режисьор в БНТ, консултант във V&A Museum, Лондон.

Режисьор е на пиесите "Очарователния хоровод по хоровода на очарователния господин Артур Шницлер" – В. Шваб (ТР „Сфумато“, Университетски Театър НБУ), "Детеубийство" – П. Турини (Център за Култура и дебат "Червената къща"), "Мисия Лондон" –  А. Попов (БНР), "Пробуждане на пролетта" – Ф. Ведекинд, "Парникът" – Х. Пинтър, "Гръм Части" – Д. Хармс, "Град от стъкло" – П. Остър, "Соната на призраците" – А. Стриндберг, "Гара Виктория" – Х. Пинтър. Носител на „Националната награда за драматургия Иван Радоев“, 2004 в съавторство с Алек Попов. Съсценарист на "Мисия Лондон" – игрален филм, 2010 г. – копродукция между България, Великобритания, Швеция, Унгария, Македония.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари