"Айхман в Йерусалим" разкрива механизмите на нацистката машина

Книгата на Хана Аренд излиза в ново издание
23 апр 2021 09:42, Петя Славова
63
"Айхман в Йерусалим"  разкрива механизмите на нацистката машина
Снимка: ИК"Сиела"

"Айхман в Йерусалим" от Хана Аренд – една от най-влиятелните книги на XX век излиза в ново издание
Най-добрата теория за тоталитаризма и смразяваща историческа картина на Холокоста се появява отново след години отсъствие от книжарниците.

През 1961 г. "Ню Йоркър" поставят задачата на немско-американския политолог и философ от еврейски произход Хана Аренд да проследи процеса срещу нацисткия функционер Адолф Айхман в Йерусалим и да подготви поредица от репортажи за него. С отпечатването им в цялост като книга през 1963 г., допълнени със събитията след изпълнената смъртна присъда, той се превръща в една от най-важните и влиятелни книги на XX век.
По книжарниците след години отсъствие може да бъде открито новото преработено издание на "Айхман в Йерусалим" – може би най-доброто описание на механизмите на нацистката машина и смайваща историческа картина за трагедията на Холкоста.

В своята безмилостна хроника на злото Хана Аренд проследява отвличането на Адолф  Айхман, укриващ се в Аржентина, от израелските тайни служби в началото на 1960 г. и изправянето му пред съда в Йерусалим – акт, който разбунва духовете в целия свят.

В книгата не само са проследени всички юридически и политически етапи от процеса, но се поставят и основни екзистенциални въпроси за баналността на злото и колко лесно е човек да се превърне в съучастник в непростимо престъпление.

Базирана на протоколите от полицейския разпит на нацисткия идеолог,  безброй свидетелски показания, "правният материал" на обвинението, документите от заседанията, както и седемдесет страници ръкопис, чий¬то автор е самият Айхман, книгата представлява подробна и безпристрастна хроника на  най-черните страници от историята на миналия век. Както и описание на безпрецедентна възможност за жертвите на нацисткия терор да потърсят справедливост.

"Айхман в Йерусалим" не е просто разказ за Холокоста, въпреки че го описва по-детайлно от повечето други издания, посветено на тази тема. Не е и изследване на антисеметизма (макар читателят да разбира истинската причина за гонението на евреите през XX в.), не е само онтология на злото, нито пък биографична справка за едно от основните лица на нацистката идея. Преди всичко това е книга за „правосъдието в съвременния свят, изправено пред безпрецедентно явление”. Напомняне, че за злото отговорността се носи от всеки един от нас.

Преводът на български език е дело на проф. Тодор Танев, автор и на задълбочен предговор за значимостта на труда на Хана Аренд в изследването на най-зловещите страници от съвременната история.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чичоо чичо, ако беше успял щяхме всички да караме БМВта и Мерцедеси. Нямаше да има ватенки и Ц.. еееех ех
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 3Не че много ме вълнува какво е било преди 80г,но коя истина според теб е скрита. Че е имало лагери и прочие е ясно,че е имало. Забранили са да се отрича,за да не се повтори-ето защо. Може би се преувеличава единствено,че еврейте едва ли не са събирани в лагери само,за да ги избият. Според мен основната идея е била да ги използват като роби да строят нацистката инфраструктора без пари. Естествено искали са да ги и избиват,но е ставало предимно с ненужните. Слаби,недъгави,изтощени.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В западна Европа след войната,нацистите са продължавали да убиват хора,имали са тайна организация,може да съществува и до днес,кой знае!
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нацистите бягат през Швейцария,Италия,а също са подпомагани от католическата църква,много от тях заминават за латинска Америка,някои работят за ЦРУ, точно такъв нацист е организирал бунтовете в Чехословакия и Унгария 1968 година,били са убивани комунисти,граждани и обесвани по улиците, точно този нацист е бил най-озлобен,че преврата срещу Чехословакия и Унгария не е успял и дори се е скарал и крещял на американците и западните партньори.Доста нацисти са работили срещу западна и източна Европа!
8
0
 
0
 
! Отговори
.. преди 2 години
Дрън дрън та пляс
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали е споменал за еврейския произход на Айхман в книгата?Според легендата последните му думи преди да бъде екзекутиран били: "Голяма работа - един евреин по-малко".
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонименгрешка! само казваме очеизвадното! а то е че не са ги събирали там да ги трепят...а ДА БАЧКАТ! кой мислиш е блъскал патрони, танкове, инфраструктура и така на татък....
5
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малеее-колко тъ-паци има на овой бели свет! Нямало Холокост!? Нямало айзенц группе, нямало СС, Нямало концентр. лагери. Бе вие на кой свет ходите, бе !? В главата ви има пързалка, уви...
4
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преводачът проф Танев и превъзнесеното слово за Хана - гнусна чупка в кръста.Вече и малките деца знаят че никакви газови камери не е имало и никакво масово изтребление на евреи не е имало.Тези книги помагаха на лъжците, но преди ерата на глобалната мрежа.
3
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да питам нещо. Защо в много европейски държави е забранено под страх от затвор да "отричаш" Холокоста? Защо да се интересуваш по темата е също толкова забранено? Защо да търсиш истината или да я казваш е грях и пред кого? Ако всичко, което едни хора твърдят за Холокоста е истина, не би ли следвало всякакви изследвания да са позволени? Ясно е, че такива изследвания само биха потвърдили истината, на истината явно не е точно такава, каквато някои биха искали.
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Arbeit macht frei дългоноси гадове.... няма холокост! ама още не може да простите на чичи Ади че ви накара да работите, а...?!?! ::D :D :D
1
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега няма нацизъм,трябва да слагаш гнусен п-рцал на лицето да те пази от вирус,или както каза Милен Цветков (лека му пръст),маските са за да мълчите!!