"Доблест и наказание": Разказ за съдбата на спасителите на българските евреи

Доблестни и смели българи са действали в тяхна защита, каза проф. Вили Лилков
2 юни 2021 10:48, Ния Христова
31
"Доблест и наказание": Разказ за съдбата на спасителите на българските евреи

В книгата "Доблест и наказание" проф. Вили Лилков и Христо Христов правят мащабно изследване на съдбата на спасителите на българските евреи. Спасени или оцелели са българските евреи и чия е заслугата?

"Спасени. Оцеляването е крайно състояние, а спасението е процес. Никой не може да оспори, че от 1939 до 1944 г. в България са се случили доста неща, които са заплашвали евреите, включително и с физическо унищожение. През целия период група доблестни и смели българи са действали в защита на българските евреи - това наричаме спасение", заяви проф. Лилков в ефира на Bulgaria ON AIR
 
Необходима е била голяма смелост и просветеност тогава да се опълчиш срещу антисемитските закони и расовите теории, подчерта още той.
 
"Масите са били обладани от тези идеи. Много интелектуалци са писали и са величаели нацизма. Няма български писател, който в своето творчество да е бил антисемит. В защита на българските евреи застава и Българската православна църква. 11 митрополити категорично взимат десетки решения във връзка с еврейския въпрос и те са подкрепени единодушно. В същото време в Европа няма църква, която да е застанала в такава защита на своите евреи", каза още авторът на книгата.
 
Проф. Лилков добави, че първите общественици, които се противопоставят на антисемитските закони са 42-мата последователи на Димитър Пешев, които подписват неговото писмо. То е написано в дните, в които предстои депортацията на българските евреи.
 
"Това са група народни представители, чиято съдба проследявам след 9 септември. Двама не са съдени, но 41 се изправят пред Народния съд. Има 20 смъртни присъди, останалите 20 души са осъдени на различни срокове затвор, лишаване от пенсия, лишаване от правото на работа. Много от тях са вкарани в концлагери, след като излежават присъдите си", разкри още той.
 
В книгата има публикувани и около 120 снимки. Авторите на книгата са ползвали информация от Държавния архив, но най-ценни за проф. Лилков се оказват личните свидетелства и документи, които са му изпратили различни хора. Самият той започва да изучава архивите още през 2013 г.
 
"Много евреи идват като свидетели в защита на народните представители и казват на Народния съд: Не може да ги обвинявате в антисемитизъм. Искало се е доблест и от спасените, те са я проявили", изтъкна проф. Лилков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
9
 
1
 
! Отговори
Антонивановец преди 2 години
Спасението на българските евреи е смела и благородна постъпка в ония свирепи години. Но това по никакъв начин не може да измие слугинажа на българската монархо-фашистка власт преди 9 септември 1944 г., изразяващ се в хилядите тонове храни и облекло за хитлеристките варвари и убити антифашисти в окупираните територии.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вили Лилков е евреин. Нищо, просто факт.
7
0
 
7
 
! Отговори
храни - да те лае преди 2 години
Ние ги спасихме, а те ни се... отблагодариха.
6
3
 
3
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
До До 2....Никой с никого не се е подигравал, те "турците" сами си решиха и тръгнаха, че и ги повикаха от турцията, ама после много се върнаха обратно !!! . . . И това е ставало неведнъж през годините, защо всички политизират събитията през '89г. !!!.....Много помним точно как бяха събитията тогава и атентата на гара Буново също помним, макар че политиците услужливо го забравят !!!
5
0
 
2
 
! Отговори
Меди доганов преди 2 години
Не закачайте гоооведата!!! Моите гоооведа!
4
0
 
6
 
! Отговори
До 2 преди 2 години
Ами самите турци не протестират, по-точно техните ръководители, вечно са в коалиция с представителите на БСП, тези, които се подиграха с българските турци, изгониха ги от Родината и присвоиха за жълти стотинки собствеността им!
3
3
 
3
 
! Отговори
Да демократични хора преди 2 години
Обаче Демократична България са далече от тези добродетели, за власт се продадоха и продължават да се продават на червената военна хунта!
2
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спасили сме евреите но за изгонването на турците през 89 година срамно мълчим
1
0
 
8
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Войната е жестока, "войната е безмилостно жестока" ... И е трудно да останеш невинен ... И безучастен ... В гр. Русе са помагали с храна и вода през нощта на евреите от Европа, "складирани" в шлепове и чакащи да ги отведат към мястото на смъртта им ... повече не с аможели да направят