Световната история като трилър в "Краят винаги е близо"

Дан Карлин ни повежда на смайващо пътешествие
8 юли 2021 16:52, Петя Славова
0
Световната история като трилър в "Краят винаги е близо"
Снимка: ИК"Сиела"

По книжарниците вече можете да откриете новото издание "Краят винаги е близо" от Дан Карлин, създател на хитовия подкаст "Hardcore History", който има милиони слушания в Spotify и Apple Podcasts и над 300 хиляди последователи в Twitter.

Смятате ли, че съвременната цивилизация би могла да рухне, а градовете ни да се превърнат в развалини?
Това е образ, който всички познаваме добре от постапокалиптичните филми – до степен, че се е превърнал в изтъркано клише. Представете си как след хиляди години археолозите на бъдещето ровят из ръждясалите скелети на Ню Йорк и Токио, опитват се да разгадаят живота ни. „Не е възможно – бихте си казали, – археолозите от бъдещето никога няма да изследват нашия живот така, както ние изследваме древните египтяни.“ Но извадената на бял свят мумия вероятно си е мислела същото, когато е била жив и дишащ човек.

Да си представим как неща, които са се случвали многократно в историята, се повтарят в съвремието ни, е все едно да се заиграем с научната фантастика. Каква е връзката между фактическото минало и спекулативното настояще?

С този въпрос Дан Карлин започва несравнимото си пътешествие сред дебрите на историята. От вероятността астероид да удари Земята и да я върне в Средновековието чак до стряскащо акуратно предупреждение за съвременна пандемия, сравнима с големите пандемии в миналото, направено една година преди началото на COVID-19 – Дан Карлин ни води през световната история от гледната точка на най-важния ѝ елемент: обикновения човек.

Кой би спечелил битката, ако армията на Вермахта се изправи срещу съвременната мексиканска армия? Защо възвеличаваме Александър Велики, при положение че е избил десетки милиони? Как са изглеждали обществата от миналото, при положение че повечето хора са били отглеждани по начин, който по съвременни стандарти се приема за тормоз над децата? Каква е ролята на пандемиите и водят ли винаги до обществена и културна трансформация? Какво е превърнало нацистите в нацисти?

Сякаш от гледната точка на пришълец, опитващ се да разбере Земята и нейните жители, в "Краят винаги е близо" Дан Карлин обяснява историята и обществото ни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари