Нова книга ни среща с непознатия Цар Фердинанд

Тогава ставаме европейци, каза проф. Петър Стоянович
13 юли 2021 10:33, Ния Христова
22
Непознат досега прочит на важни документи и факти от детството и юношеството на Цар Фердинанд до стъпването му на българска земя - с това ни среща новата книга на историкът проф. Петър Стоянович.
 
"Докато не се завреш в детството и юношеството на пациента, няма как да разбереш голяма част от неговото развитие впоследствие. Предопределят голяма част от подготвеността на човек за по-сетнешни мисии. Фердинанд е талантлив, странен и разглезен представител на общоевропейската аристокрация. Неговата майка - Клементина, е крайно амбицирана да подготви този човек за много висша длъжност. Връзката с България започва чак през декември 1886 г. През останалите 20 и няколко години той се подготвя за нещо голямо", разказа той пред Bulgaria ON AIR.
 
Досега не е имало особено голямо изследване и не знаем доста неща за Фердинанд, стана ясно още от думите на проф. Стоянович. Ровейки из архивите, той вади на светло част от произхода на Фердинанд, неговото военно досие, връзката с неговата майка.
 
"Най-малкият и най-талантливият става аватар на майка си. Тя е кралска дъщеря и инвестира в България толкова пари, колкото нито един български поданик не е инвестирал - милиони златни франкове. Влизат в България в сгради, локомотиви, благотворителност... С типичната ни българска душа не сме благодарили дори с наричане на някой централен булевард на нейно име", посочи проф. Стоянович.
 
"Българите сме абсолютно лишени от светлосенки и нюанси. Дайте да видим дали нещо е добро за България. Има време да го намразим винаги. Наследили сме неговия негативен образ, трябва лека-полека да бъде променен. Не защото харесваме личността на цар Фердинанд. А защото това е едно време от 1887 г. в продължение на 25 години, които са най-златното време на България. Тогава ставаме европейци и след това спряхме да бъдем европейци", обясни още историкът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Чатла патла кайнана преди 2 години
До Ърнъутина : Слушай мъри Ърнъутке Утке неможе да обесневаш собствената си некадърност с успехите на другите хора! Бавна Ълбанска Релтанка тъкава!
18
2
 
1
 
! Отговори
Академик Арнаутски преди 2 години
Стоянович е известен *** и псевдооригинал.Един блюдолизец в Шуменската даскалоливница- Йори Продануф го направи доктор и професор там.За да има калабалък професори из коридорите на висшето школо.Иначе Стоянович може да напише трактат за каквот си щете.За баба ви,за хурката и,за терлиците и.Изобщо един скучаещ глезльо.А ранните години на един национален престъпник не би трябвало да ни интересуват;защото носим съдбовно греховете на зрелите му години.
17
0
 
1
 
! Отговори
Христо гурбетчия преди 2 години
Пише ли какво е правил в двореца с майката но Тодор Живков през 1910-1911г.
16
1
 
1
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
Заложенио им е в гена.
15
1
 
3
 
! Отговори
НДСВ се връща преди 2 години
Какъв българин е този цар?До гуша ни дойде!НДСВ се връща от....нафталина.
14
0
 
2
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 11 Мисля че вече го написах. Трябва ли да обсъждам твоята налудничава логика, че за да разбереш някой дали е хомосексуалист трябва да спиш с него??? И за Стамболов си се объркал. Точно той е водил война с русофилите. По негово време според Закона за изтребление на разбойничеството разбиват русофилските чети на Петър Боянов и капитан Николай Набоков.Това че не е бил "русофоб" и се старае да нормализира дипломатическите ни отношения с Русия не го прави "русофил".
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На кого? - На историкА проф. Петър Стоянович.Ей, няма ограмотяване на вашата редакция!!!!
12
1
 
3
 
! Отговори
ПЕНКО преди 2 години
рътеП ---ПЪРВА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА ОТ НЕПОЗНАТИЯ НАМ КОБУРГ !!!!!!!!!
11
1
 
1
 
! Отговори
Книжар преди 2 години
Колко долари е книгата :)))
10
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 8 е ти как си разбрал , че е хомосексуалист с него ли си спал. Или се правиш на интересен. То и С. Стамболов е бил русофил . Докато му просветлее, че да смпатизираш на Русия , си е глупост.Отиди във Враня Резиденцията и ще разбереш за какво става на въпрос.И вожда Т. Живков се целуваше с Брежнев. Ама никои не му каза да спре да се дупи на Москва
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не е бил Фердинанд нямаше да имаме паркове и жп линии? 1866 г първата линия Русе-Варна , английска компания строи, България плаща през 1888г. 42 милиона златни лева. Не царя. Дотогава все още е била собственост на Османската империя. И постоянен политически натиск вкл. на Берлинския конгрес заради английските интереси.
8
4
 
3
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 5 Не съм проучил точно какви момчета с какви очи е харесвал, но именно Стефан Стамболов разкрива хомосексуалните наклонности на българския цар, докато свидетелства пред западни медии. Дали това е мотив за убийство? Не знам.По времето на цар Фердинанд обаче България обявява своята независимост, която честваме и до ден днешен. И която според мен трябва да бъде националния ни празник, подобно на 4-ти юли за САЩ.
7
5
 
1
 
! Отговори
българин преди 2 години
Ето, поредното доказателство, че българинът не обича нюансите, или е далтонист.За него има само два цвята - черно и бяло. Като най-много му харесва черното.Фердинанд такъв или онакъв?Фердинанд е бил орнитолог и ботаник. Негово творение са редица паркове и градини в България, включително двореца Евксиноград до Варна и градината му.Фердинанд е съдействал за развитието на железопътната мрежа.Той обаче често е карал влака сам, в стила на Бойко Борисов.Фердинанд също е бил бисексуален. И т.н.
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да сме благодарни на Фердинанд че няколко пъти докарва страната до катастрофа с участието във войни от които излизаме победени и финансово задлъжнели?! Батенберг кой го принуди да абдикира за да ни инсталират Фердинанд? Балканите барутен погреб на Европа,не им стигна Азия и Африка където точеха колониите, че и тук искаха да владеят. Колониалната епоха отмина, в 21 век да се радваме на царе и крале е несъдържателно. И то такива нанесли ни вреда.
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оня бисексуалния ли?Дето обичал млади руси момчета със сини очи.Мерси,чети си я сам.
4
4
 
14
 
! Отговори
Познатият Фердинанд преди 2 години
Убиецът на великия Стефан Стамболов.Убиецът на мечтата за национално обединение,продал ни за две вили на немците.Не случайно сме последни в Европа щом има още *** на величеството.
3
2
 
5
 
! Отговори
Grom преди 2 години
Има улица на нейно име в кв. Красно село, прилежаща на пазара, успоредна на Борис III.
2
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото Стоянович е "професор"-толкова и Фердинанд е цар. Дрът олющен оланин, виновен за смъртта над 500 хиляди млади, здрави и трудолюбиви българи. Анатема на тоя мошеник и на апологетите му-царедворци...
1
4
 
19
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Познаваме много добре унуката му мадритския мошеник :)))